Urmarirea a reprezentat o caracteristica controversata a smartphone-urilor, inca de cand a fost prezentata. Desi trebuia in principal sa urmareasca locatia utilizatorului in scopuri ce tin de navigare, este de inteles ca exista unii care ar putea fi deranjati ca companiile le stiu in orice moment locatia.
Acest lucru s-a agravat in ultima vreme cand s-a descoperit ca Google a continuat sa urmareasca locatia utilizatorilor chiar si dupa ce caracteristica a fost aparent dezactivata.
Din pacate pentru Google, compania a fost data in judecata din acest motiv. Napoleon Patacsil din San Diego a dat recent in judecata compania pentru practici comerciale inselatoare, sustinand ca compania a incalcat legea federala.
In darea in judecata se mentioneaza, „Google a dat de inteles in mod clar pentru utilizatorii aplicatiilor si sistemului sau de operare ca activarea anumitor setari va impiedica urmarirea locatiilor utilizatorilor. Compania a dat de inteles gresit. In ciuda incercarilor utilizatorilor de a-si proteja confidentialitatea, Google colecteaza si stocheaza date despre locatia utilizatorilor, invadand astfel asteptarile rezonabile ale utilizatorilor cu privire la confidentialitate, contrar propriilor explicatii ale companiei cu privire la cum pot utilizatorii configura produsele Google pentru a preveni astfel de incalcari grave legate de confidentialitate”.
Exista planuri de a transforma acest proces intr-un proces multiplu care va acoperi atat utilizatorii de iPhone, cat si utilizatorii Android.
Google inca nu a spus nimic despre darea in judecata, dar aceasta si-a clarificat anterior politica de urmarire a locatiei. In rest, nimic nu s-a schimbat. Vom vedea daca gigantul din Statele Unite are sorti de izbanda in aceasta dare in judecata.