UE intentioneaza sa impuna reglementari mai stricte asupra platformelor si companiilor de social media, cum ar fi Facebook, YouTube si Twitter, in legatura cu eliminarea unui anumit tip de continut. Companiile de social media vor fi fortate de UE sa elimine acest tip de continut.
Cand vine vorba despre inlaturarea continutului extremist, in mare parte acest lucru s-a efectuat in mod voluntar, companii precum Facebook si YouTube luand initiativa de a elimina ele insele acest tip de continut.
Desigur, continutul extremist poate sa apara pe tot felul de site-uri, nu doar pe Facebook, YouTube si Twitter si asa mai departe, ceea ce inseamna ca depinde de companii daca adopta sau nu o politica similara.
Cu toate acestea, in UE, se pare ca se intentioneaza punerea in aplicare a unei legi prin care platformele de social media vor primi amenda daca nu elimina in timp util continutul extremist.
Asta conform unui proiect de reglementare al UE obtinut de Financial Times care urmeaza sa fie publicat luna viitoare. Proiectul UE indica faptul ca ar putea fi aplicate amenzi companiilor de social media care nu elimina continutul extremist in decurs de o ora de la postarea lor.
Dupa cum observa publicatia TNW, aceasta este o schimbare de atitudine, pentru ca anterior depindea de acele platforme de social media daca eliminau sau nu postarile extremiste.
Avand in vedere ca legea UE inca nu a fost propusa sau pusa in aplicare, ramane de vazut daca aceasta va fi eficienta pentru companiile de social media. Dar ne imaginam ca amenzile sunt, de obicei, un motiv bun pentru ca companiile de social media sa actioneze rapid impotriva postarilor extremiste.
Acestea fiind spuse, nu este clar modul in care aceste companii de social media detecteaza continutul extremist. Exista algoritmi care ajuta la filtrarea anumitor postari, dar ramane de vazut daca aceste filtre sunt sau nu suficient de bune. Intre timp, in Marea Britanie, guvernul a dezvoltat un sistem de inteligenta artificiala capabil sa detecteze postarile extremiste din mediul online.