Scolile publice din Grand Rapids s-au pregatit pentru viitor cand, in anii ’80, acestea au folosit bani din niste obligatiuni privind energia pentru a cumpara un computer Commodore Amiga.
Acest computer care a inlocuit un computer de dimensiunea unui frigider a fost setat pentru a controla caldura si aerul conditionat a 19 scoli. A efectuat aceasta aceasta sarcina fara obosire timp de 30 de ani.
Te-ai intrebat vreodata ce fel de sistem ajuta la optimizarea temperaturii in anumite scoli? Iti imaginezi ca este cine stie ce supercomputer de ultima ora?
Poate ca asa este pentru anumite scoli, dar in orasul Grand Rapids din statul american Michigan, se pare ca temperatura a 19 dintre scolile publice din oras este controlata de un computer care a fost fabricat in 1980. Da, ai auzit bine.
In ciuda faptului ca traim in 2015, temperatura (incalzirea si aerul conditionat) a 19 dintre scolile publice din Grand Rapids, Michigan, este optimizata de un computer Commodore Amiga.
Mai mult, codul pentru sistem se pare ca a fost scris de un elev de liceu cand calculatorul a fost instalat in anii ’80. Din fericire, studentul inca locuieste prin zona orasul din Michigan, asa ca daca se intampla ceva cu sistemul, se poate da de el cu usurinta.
Mai uimitor de atat, se pare ca inainte ca scolile sa foloseasca calculatorul Amiga, acestea au folosit un computer care era de marimea unui frigider pentru a controla temperatura.
Deci, chiar daca in ziua de azi pare greu de crezut, acesta a fost un upgrade semnificativ. Potrivit lui Tim Hopkins, cel responsabil cu intretinerea, piesele pentru computerul Commodore Amiga sunt greu de gasit.
Potrivit acestuia, dispozivitivul inca foloseste un modem de 1200-bit care uneori poate interfera cu comunicatiile lor radio.
„Deoarece ele impart aceeasi frecventa ca si comunicatiile noastre radio – depinde de ce facem – da, ele interfereaza”. Acestea fiind spuse, scolile incearca sa inlocuiasca sistemul care controleaza temperatura, dar un sistem de actualitate i-ar costa cu usurinta 1,5 – 2 milioane de dolari. Dar daca nu se strica, de ce sa-l inlocuiasca?