Atacurile phishing (cand iti introduci parola pe un site fals care arata ca cel real) au succes impotriva utilizatorilor mai putin experimentati, dar si cei care se considera destul de priceputi pot cadea ocazional in plasa.
In ziua de azi, daca ai o parola nu mai este suficient pentru a-ti proteja conturile online. Asta pentru ca parolele pot fi ghicite, fie prin deducere, fie prin forta bruta.
De aceea, autentificarea in doi pasi devine tot mai frecventa si la fel si cheile de securitate. De fapt, Google a dovedit recent ca cheile de securitate sunt modalitatea cea mai buna de a ne proteja conturile si calculatoarele.
Intr-o stire de Krebs On Security, se pare ca, in 2017, cei peste 89.000 de angajati Google nu au fost victime ale niciunui incident de phishing de cand compania Google a inceput sa implementeze utilizarea cheilor de securitate.
Pentru cei care nu sunt familiarizati cu astfel de dispozitive folosite de Google, ele sunt in principiu stick-uri USB care, atunci cand sunt conectate la calculatoare, ii vor autentifica pe utilizatorii care le folosesc.
Asta inseamna ca, chiar daca un hacker ti-a ghicit parola, daca nu va avea cheia de securitate, acesta nu va putea sa-ti acceseze contul si calculatorul.
De fapt, unii dezvoltatori au ales sa foloseasca cheile de securitate ca modalitate de autentificare a valabilitatii softurilor, pentru a se asigura ca nu sunt piratate.
Google a confirmat stirea in care un purtator de cuvant a spus, „Nu am avut niciun furt de conturi de la implementarea cheilor de securitate la Google”.
Compania Google nu este singura care incearca sa implementeze folosirea cheilor de securitate. Companii precum Twitter sustin utilizatorii pentru a folosi astfel de dispozitive pentru a se loga in conturile lor, iar browserul Firefox al Mozilla suporta, de asemenea, aceste dispozitive.