Pe parcursul a doi ani, un grup de elevi de liceu japonezi a realizat un clip video cu o durata de cinci minute care recreeaza imaginile si sunetele din orasul japonez Hiroshima inainte, in timpul si dupa ce Statele Unite au aruncat o bomba nucleara asupra orasului, in urma cu 73 de ani.
VR (realitatea virtuala) poate fi folosita pentru divertisment, dar poate fi utilizata si in scopuri educationale. Un bun exemplu ar fi unul din Japonia, pentru ca niste elevi de liceu japonezi au produs un clip video VR de 5 minute care este menit sa recreeze imaginile si sunetele din orasul Hiroshima cand a fost distrus de o bomba nucleara pe data de 6 august 1945, adica pe data de azi.
Ei bine, putem spune ca nimeni nu vrea sa se repete ceea ce s-a intamplat la Hiroshima. In plus, avand in vedere armele din ziua de azi, ne imaginam ca dezastrul ar fi si mai mare.
Motivul din spatele acestui clip video VR al elevilor japonezi este de a le da oamenilor o idee despre cum ar simti totul daca ar fi fost in Hiroshima in momentul caderii bombei nucleare, in speranta de a-i descuraja pe oameni, pentru a nu repeta ceea ce s-a intamplat.
Acest lucru a fost realizat prin studierea fotografiilor vechi ale orasului Hiroshima distrus de bomba nucleara, a cartilor postale si, de asemenea, a interviurilor cu supravietuitorii japonezi din Hiroshima care si-au oferit feedback-ul.
Potrivit unei eleve japoneze care a lucrat la proiectul pentru orasul Hiroshima distrus de bomba nucleara, Mei Okada, „Chiar si fara narare, odata ce vezi imaginile, intelegi. Acesta este cu siguranta unul dintre meritele acestei experiente VR”.
Unul dintre elevii japonezi – care inainte de asta nu a fost interesat de ceea ce s-a intamplat in trecut la Hiroshima – si-a schimbat opiniile in timp ce lucra la acest proiect.
Elevul japonez Yuhi Nakagawa, in varsta de 18 ani, a spus, „Cand cream cladirile de dinainte de caderea bombei nucleare si dupa, am vazut multe fotografii ale cladirilor care au disparut. Chiar am simtit cat de terifiante pot fi bombele nucleare. Asa ca, in timp ce cream acest peisaj, am simtit ca este foarte important sa impartasesc acest lucru cu altii”.