Intr-o camera de tratament de la un centru de recuperare din China, „Victor Wu”, un dependent de droguri aflat in recuperare, sta in fata ecranului unui computer, vizionand anumite imagini printr-o casca VR.
Wu (nu numele sau adevarat) vede o imagine a unui tanar si a unei femei care stau pe o canapea si beau ceva printr-un pai dintr-o sticla mica. In timp ce acesta urmareste asta, anumiti senzori ii monitorizeaza reactiile fizice.
Realitatea virtuala (VR) are tot felul de intrebuintari, cum ar fi pentru jocuri si divertisment, dar poate fi de asemenea folosita pentru a trata fobii.
Ei bine, se pare ca, in China, a fost lansat un nou program pilot in care centrele de dezintoxicare pentru dependenta de droguri testeaza folosirea VR pentru a masura cat de bine functioneaza programul de dezintoxicare a pacientilor dependenti de droguri din China.
Acest lucru functioneaza prin plasarea pacientului din China dependent de droguri intr-un scenariu si prin atasarea unei casti VR pe cap si a unor senzori. Ingrijitorii pacientului din China monitorizeaza apoi reactia sa la anumite scene VR si, pe baza acestora, pot stabili daca tratamentul actual functioneaza sau nu si daca pacientul inca este dependent de droguri.
Tehnologia VR utilizeaza, de asemenea, urmarirea globului ocular pentru a determina daca privirea pacientului dependent de droguri din China este sau nu fixata pe anumite imagini.
Avand in vedere ca, uneori, pacientii mint cu privire la gradul lor de dependenta pentru a accelera procesul de dezintoxicare, astfel incat acestia sa poata fi eliberati mai devreme din program, aceasta metoda determina sa fie mai dificil pentru pacienti sa reuseasca asta.
In acest moment, acesta este in prezent un program VR pilot in China si nu este clar cat de eficient este, deoarece vor fi necesare mai multe teste, dar este totusi o abordare interesanta.