Protezele de picior au evoluat considerabil de la cele rudimentare din lemn de acum cateva decenii. Ele pot fi bionice, controlate de creier si incarcate cu o multime de caracteristici. Unele chiar mimeaza simtul atingerii.
Unul dintre dezavantajele majoritatii protezelor este ca sunt destul de rigide. De exemplu, desi la suprafata oamenii cu proteze la picioare arata la fel, atunci cand merg acestia tradeaza faptul ca au astfel de dispozitive.
Cu toate acestea, o companie pe nume Vanderbilt a construit o proteza de picior care vine cu o glezna inteligenta care ii va permite sa se adapteze terenului neuniform.
Practic, aceasta a fost proiectata pentru a se misca si functiona la fel ca un picior/glezna umana reala. Acest lucru inseamna ca cei care poarta dispozitivul nu vor avea probleme cu urcatul scarilor, al unei pante sau cu mersul pe terenuri neuniforme si denivelate, pentru ca glezna se va putea misca si adapta in consecinta.
Potrivit profesorului de inginerie mecanica al companiei – Michael Goldfarb – care a contribuit la crearea protezei inteligente, dispozitivul pentru picior isi da seama ce actiuni incerci sa savarsesti si functioneaza asa cum ar trebui.
Dispozitivul pentru picior care se adapteaza la terenul neuniform a fost testat si de catre purtatorul de proteze Mike Sasser care a spus: „Am incercat glezne hidraulice care nu aveau niciun fel de microprocesoare si erau depasite, grele si neiertatoare pentru o persoana activa. Proteza noua nu este asa”.
Din pacate, se pare ca pentru moment dispozitivul pentru picior este inca in faza incipienta de dezvoltare si inca functioneaza pe electricitatea furnizata printr-un cablu, ceea ce inseamna ca e clar ca acesta nu a fost conceput inca pentru spatii exterioare. Cu toate acestea, Michael Goldfarb are de gand sa scoata dispozitivul la vanzare in urmatorii cativa ani.