Noah Pernikoff s-a intors la viata sa din New York, dupa ce a devenit primul pacient din lume care a trecut printr-o operatie complexa, cu trei parti, asistata de un robot. Bratele robotului au ajutat echipa multidisciplinara de la Universitatea din Pennsylvania sa elimine cu succes o tumoare rara printr-o operatie.
Utilizarea robotilor in domeniul medical are multa logica. Asta pentru ca, spre deosebire de oameni, robotii nu obosesc si pot fi incredibil de precisi si este evident ca precizia conteaza atunci cand vine vorba despre proceduri chirurgicale, deoarece cel mai mic tremur al unui medic ar putea duce la greseli catastrofale intr-o operatie.
Acesta este motivul pentru care nu este chiar o surpriza sa aflam faptul ca medicii de la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite, au efectuat ceea ce este probabil prima operatie spinala (pentru coloana vertebrala) asistata de un robot.
Operatia a fost condusa de Dr. Neil Malhotra, iar intreg procesul s-a intins pe parcursul a doua zile si peste 20 de ore. Tumora a fost inlaturata de la Noah Pernikoff, un barbat in varsta de 27 de ani, a carui problema a fost descoperita in urma unui accident de masina.
O biopsie a tumorii a aratat ca era un cordom (tumoare maligna formata la nivelul unui cordon medular) care este aparent extrem de rar, afectand doar 1 dintre 1 milion de oameni in fiecare an.
Operatia spinala in sine a fost complicata, deoarece erorile ar fi putut duce la paralizia lui Pernikoff sau la distrugerea anumitor functii corporale. Potrivit lui Malhotra, „Aceasta ar putea fi prima folosire a unui robot in aceasta maniera – o abordare rara intr-un caz deja rar si complex. Echipa noastra a fost nevoita sa reconstruiasca zona indepartata a coloanei vertebrale a lui Pernikoff folosind os si tije, iar acesta a fost doar inceputul”.