Exista pericole evidente cu trimiterea oamenilor pentru a inspecta locurile nucleare, mai ales daca in acele locuri nucleare se acumuleaza radiatii, s-au acumulat sau exista pericolul sa se acumuleze.
Este adevarat ca exista masuri de siguranta pentru a se incerca protejarea oamenilor care se ocupa de inspectare, dar este clar ca robotii sunt cea mai buna modalitate in aceasta privinta.
Cu toate acestea, robotii nu pot efectua prea multe sarcini pe cont propriu, motiv pentru care cercetatorii dezvolta roboti care invata singuri in incercarea de a inlocui inspectorii umani atunci cand vine vorba despre inspectiile la fata locului.
Echipa este compusa din oameni de stiinta de la Universitatea din Lincoln care au reusit recent sa obtina 1,1 milioane de lire sterline drept finantare nerambursabila pentru cercetarea lor care presupune crearea de algoritmi care permit robotilor – care inspecteaza locurile nucleare – sa se adapteze peisajului.
De exemplu, unul dintre robotii care invata singuri pe care i-au dezvoltat implica utilizarea unui brat bi-manual. Acest brat poate fi montat pe o platforma mobila si poate fi operat de la distanta de oameni, dar in acelasi timp poate functiona singur pentru anumite sarcini, astfel incat operatorii umani sa se poata ocupa de altceva.
Potrivit profesorului Gerhard Neumann care este unul dintre liderii proiectului pentru robotii care invata singuri si care inspecteaza locurile nucleare, „Curatarea si dezafectarea deseurilor nucleare reprezinta una dintre cele mai mari provocari pentru generatia noastra si pentru urmatoarele, iar costurile estimate sunt enorme: pana la 200 de miliarde de lire sterline in urmatorii 100 de ani. Situatiile dezastruoase recente, cum ar fi cel de la Fukushima, au aratat importanta cruciala a robotilor pentru monitorizare si interventie care lipsesc in acest moment, ceea ce inseamna ca munca noastra este chiar mai vitala”.