Lemnul este peste tot, iar in curand s-ar putea afla si in computerele voastre, sub forma unui material semiconductor de cipuri de ultima generatie. Sau poate primul material semiconductor care este adaptat pe deplin faptului ca oamenii isi schimba dispozitivele electronice (precum computerele) foarte des.
La urma urmei, oamenii vor nu doar cele mai rapide si mai subtiri dispozitive, ei vor si dispozitive care pot fi aruncate la gunoi. Privind din aceasta perspectiva, lemnul pare foarte rezonabil.
Cipul din lemn este un lucru real, multumita cercetatorilor de la Universitatea din Wisconsin. Electronics Takeback Coalition estimeaza ca la nivel mondial se genereaza anual 50 de milioane de tone de electronice, multe dintre ele continand metale pretioase si substante periculoase, cum ar fi plumb, cadmiu si beriliu. Aceasi organizatie estimeaza ca aproximativ 142 000 de computere sunt aruncate in fiecare zi.
Se pare ca vremurile in care cipurile de computer facute din lemn vor exista din abundenta vor trebui sa mai astepte. Oamenii de stiinta au creat deja un cip semiconducator pentru computere care este produs in cea mai mare parte din lemn, in cadrul unui efort de a miscora impactul negativ pe care il au dispozitivele electronice asupra mediului.
Oamenii de stiinta sunt de la o universitate americana si lucreaza impreuna cu Departamentul de Agricultura FPL. Acestia au prezentat fezabilitatea inlocuirii substratului unui cip de computer cu celuloza nanofibrila.
Acest material este unul flexibil si biodegradabil si care este obtinut din lemn. Oamenii de stiinta sustin ca aceste cipuri din lemn pentru computere consuma cea mai mica cantitate de material potential toxic, fiind bazate pe celuloza nanofibrila flexibila si biodegradabila.
Avand in vedere ca dispozitivele electronice sunt produse in mod normal din materiale neregenerabile, non-biodegradabile si, desigur, toxice, si la care se renunta foarte usor din cauza faptului ca se demodeaza foarte repede, cipurile de computer din lemn ar miscora impactul negativ asupra mediului pe termen lung. Probabil ca cel mai bun moment pentru a incepe este chiar acum.