Google a anuntat oficial sistemul de operare Android M la conferinta Google I/O 2015, ceea ce inseamna ca zvonurile au fost adevarate. Ramane de vazut de la ce vine acel „M”, dar pana atunci iata ce schimbari si caracteristici noi exista in noul sistem de operare Android M.
Navigare web mobila mai buna
Google vrea sa imbunatateasca experienta de navigare pe dispozitivele mobile. Pentru acest lucru a fost adaugata o noua caracteristica numita „taburi Chrome particularizate” in sistemul de operare. In loc ca o aplicatie sa-l trimita pe utilizator catre browser, acesta poate folosi in schimb un tab Chrome personalizat pentru a afisa continutul.
Tabul face parte din Chrome, ceea ce inseamna ca va tine minte parolele, textele autofill si alte setari. Utilizatorii vor putea sa se intoarca inapoi in orice moment prin apasarea butonului „Inapoi”, care sa speram ca nu va perturba experienta utilizatorilor.
Permisiunile aplicatiilor
Se pare ca Google calca pe urmele Apple. In loc ca aplicatiile sa ceara permisiunea in timpul procesului de instalare, pe care multi utilizatorii nu se obosesc sa o citeasca, aplicatiile vor putea acum sa ceara permisiuni pe parcurs si doar atunci cand sunt folosite anumite caracteristici.
De exemplu, atunci cand un utilizator foloseste WhatsApp si doreste sa trimita o fotografie sau sa inregistreze un mesaj vocal, va aparea o singura data o cerere de permisiune din partea aplicatiei pentru a folosi camera si microfonul telefonului.
Android Pay
Google a anuntat oficial Android Pay, ceea ce inseamna ca zvonurile s-au dovedit a fi adevarate. Acest serviciu Android pare a fi asemanator cu alte servicii de plati mobile. Utilizatorii trebuie doar sa-si deblocheze smartphone-ul si sa-l atinga de un terminal NFC pentru plati.
Fiind o platforma deschisa, pot fi folosite mai multe aplicatii pentru a activa aceasta caracteristica. In Romania, acest serviciu este aproape necunoscut, dar in Statele Unite exista peste 700 000 de magazine care suporta serviciul Android Pay.
Durata de viata a bateriei mai buna
Sistemul de operare Android M va avea grija si de baterie. In acest sistem de operare a fost introdusa o noua caracteristica numita Doze. Rolul acesteia este de a detecta cand dispozitivul este inactiv de o perioada mai mare de timp.
Atunci cand va detecta asta, smartphone-ul va intra intr-un mod de hibernare care va conserva energia bateriei. Anumite evenimente, cum ar fi alarmele, vor continua sa functioneze.
Cei de la Google au testat aceasta caracteristica pe Nexus 9 si au observat ca durata de viata a bateriei lui Nexus 9 cu sistemul de operare Android M a fost de doua ori mai mare fata de un alt Nexus 9, dar cu sistemul de operare Android Lollipop.
API standardizat pentru scanarea amprentelor
In sistemul de operare Android M, Google a adaugat si suport nativ pentru scanare de amprente. Google va include propria versiune de autentificare pe baza de amprente, in loc ca producatorii de smartphone-uri Android sa vina fiecare cu propriul lor sistem de autentificare pe baza de amprente.
Anterior, unii producatori de smartphone-uri au inceput introduca senzori de amprente pe smartphone-uri, de obicei in butonul Home. Senzorul acela era produs de compania producatoare a smartphone-ului, iar softul din spatele acelui senzor era produs tot de producator. Softul era inserat de producator in sistemul de operare Android M.
Deci fiecare producator de smartphone-uri cu senzor de amprente veneau fiecare cu propriul API pentru acel senzor. Problema este atunci cand un dezvoltator de aplicatii, de exemplu tu sau eu care stim programare Android, vrea sa creeze o aplicatie Android M care sa se foloseasca de senzorul de amprente.
Din cauza faptului ca API-ul din spatele senzorilor de amprente digitale nu este standardizat, ci fiecare producator de smartphone-uri face cum il taie capul, apar anumite probleme.
Daca eu vreau sa creez o aplicatie Android M care sa foloseasca senzorul de amprente digitale de pe smartphone-uri, trebuie sa folosesc un API de la Samsung, unul de la Xiaomi, sau altul de la un alt producator. Foarte probabil va trebui sa creez mai multe variante ale aceeasi aplicatii pentru fiecare producator.
Treaba se schimba atunci cand API-ul pentru senzorul de amprente digitale este standardizat, adica atunci cand toate smartphone-urile cu sistemul de operare Android care integreaza un senzor de amprente folosesc acelasi API, adica acela care este acum integrat in sistemul de operare Android M.
La fel este si pe platforma iOS, numai ca acolo e mai simplu. Apple produce si smartphone-ul, dar si sistemul de operare, pe cand Google produce sistemul de operare si smartphone-ul Nexus, care in realitate este produs de alti producatori. Dar mai exista o multime de alti producatori de smartphone-uri care produc smartphone-uri Android.
Sistemul de operare Android M va contribui la o standardizare a procesului si le va oferi dezvoltatorilor de aplicatii un API standardizat. Suportul pentru amprente digitale va putea fi folosit in mai multe scopuri, de la deblocarea smartphone-urilor, pana la efectuarea de achizitii pe Google Play.
Alte schimbari si imbunatatiri
Mai exista cateva modificari si imbunatatiri minore pe care Google le-a facut la sistemul de operare Android M. Exista acum o bara de unelte flotanta pentru copierea si lipirea textului.
Textul poate fi selectat pe bucatele, ceea ce face ca procesul sa fie mai rapid si mai usor. Mai mult, Google s-a ocupat si de controlul pentru volum de care multi utilizatorii erau nemultumiti.
Desi Google nu a facut publica o data de lansare, sistemul de operare Android M s-ar putea lansa in al treilea trimestru al acestui an, avand in vedere istoricul de lansari al sistemului de operare Android.