UE pregateste o legislatie prin care le va obliga pe companiile tehnologice sa predea datele personale ale clientilor atunci cand acestea sunt solicitate, chiar daca datele sunt stocate pe servere din afara blocului comunitar UE. Acest lucru va starni cel mai probabil o cearta intre UE si companiile tehnologice gigantice.
Daca va amintiti, a existat un scandal in trecut despre serverele BlackBerry acum cativa ani, iar compania tehnologica a cedat in cele din urma cerintelor guvernului indian si si-a adus cateva dintre servere in tara.
Ideea este ca, prin gazduirea de date la nivel local, guvernele vor avea acces mai usor la datele stocate pe servere de companiile tehnologice, in caz de necesitate. Acest lucru este, de asemenea, similar cu ceea ce vedem cu Apple in China, dar se pare ca ideea din spatele serverelor locale ar putea fi in curand dezbatuta mai aprig, deoarece intr-o legislatie recenta propusa de UE, companiile tehnologice ar putea fi obligate sa predea datele chiar daca acestea sunt stocate in alta parte.
UE nu este singura care incearca sa determine ca acest lucru sa se intample. In Statele Unite, exista o lupta de natura legala in desfasurare intre Microsoft si parlamentarii americani, acestia din urma incercand sa oblige compania tehnologica Microsoft sa predea e-mailurile si alte date stocate pe serverele lor din Irlanda in legatura cu o ancheta privind traficul de droguri.
Cu siguranta ca daca UE va avea succes, ar putea stabili un precedent foarte important pentru solicitari similare in viitor de la serverele companiilor tehnologice. Cu toate acestea, daca legislatia propusa de UE va fi adoptata sau nu, ramane de vazut. Asta pentru ca ar putea dura pana la doi ani inainte de a se ajunge in cele din urma la un acord cu privire la punerea in aplicare a acesteia.