Atunci cand vrei sa-ti vinzi telefonul Android sau sa-l dai unui cunoscut sau unui membru al familiei, ceea ce faci de obicei inainte este sa efectuezi o resetare din fabrica a telefonului Android. Faci asta presupunand ca resetarea din fabrica va sterge toate datele si fisierele pe care le vrei sterse, cum ar fi aplicatiile, fotografiile, contactele, datele salvate ale aplicatiilor, setarile si nu numai.
Pare ca a functionat dupa ce iti verifici telefonul Android mai apoi. Cu toate acestea, potrivit unor oameni de stiinta de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie (via BGR), s-a descoperit ca resetarea din fabrica a telefonului Android nu sterge absolut toate datele, iar expertii in computere si hackerii care stiu ce fac pot recupera o parte dintre datele pe care le credeai sterse.
Conform unui raport, cercetatorii au descoperit ca fisierele care stocheaza cheile de decriptare de pe telefoane nu au fost sterse dupa resetarea din fabrica. Avand acces la acele fisiere, un hacker ar putea recupera structura numita „crypto footer” pentru a afla PIN-ul utilizatorului si astfel sa decripteze telefonul.
Oamenii de stiinta sustin ca au fost capabili sa acceseze date care ar fi trebuit sa fie sterse prin resetarea din fabrica, printre care s-au numarat fotografii, clipuri video, mesaje text, iar in unele cazuri chiar amintiri ale autentificarilor Google. Acestea din urma le-au permis cercetatorilor sa sincronizeze datele pe care le avea utilizatorul cu serviciile Google, cum ar fi emailul.
Se pare ca aceasta problema a fost descoperita pe telefoanele Android, iar in acest moment nu se stie daca aceasta vulnerabilitate este prezenta numai pe plaforma Android. Este posibil ca cercetatorii au verificat numai platforma Android.
In orice caz, acest lucru inseamna ca exista mai mult de 500 de milioane de telefoane Android care ar putea avea aceasta problema cu resetarea din fabrica. Sa speram ca Google va lua la cunostinta de aceasta problema si ca va lucra la rezolvarea ei.