In 2017, cand Apple a lansat noile iPhone-uri, compania a prezentat si noul A11 Bionic. Acesta este cel mai nou cip pentru iPhone-uri si, desi vine cu imbunatatirea obisnuita a performantei, a venit si cu un cip dedicat pentru inteligenta artificiala care ajuta la propulsarea si procesarea sistemului de camera TrueDepth frontal care ii autentifica pe utilizatori prin Face ID.
Apple nu este singura companie care creeaza cipuri dedicate pentru inteligenta artificiala, avand in vedere ca am auzit ca Amazon procedeaza exact la fel. Acum se pare ca institutia de invatamant MIT ar putea avea, de asemenea, o solutie proprie care ar putea fi mai rapida si mai eficienta din punct de vedere energetic.
MIT afirma ca acest nou cip pentru inteligenta artificiala este de 3-7 ori mai rapid la calculul retelelor neurale decat cele predecesoare si reduce consumul de energie cu pana la 94%. MIT spune ca, cu aceste imbunatatiri, cipul rapid pentru inteligenta artificiala pe care l-au dezvoltat este ideal pentru a propulsa retelele neurale locale, cum ar fi cele de pe telefoane, si chiar poate fi incorporat in aparatele de uz si ne putem imagina ca ar putea fi integrat in dispozitive inteligente precum Amazon Echo si Google Home.
Munca lui Avishek Biswas, absolvent al MIT care a condus dezvoltarea cipului rapid pentru inteligenta artificiala, pare sa fi atras atentia companiei IBM, iar vicepresedintele Al Dario Gil al companiei a fost citat spunand, „Aceasta este o demonstratie promitatoare a computing-ului analog bazat pe SRAM pentru intrebuintari deep-learning. Rezultatele arata specificatii impresionante pentru implementarea eficienta a operatiilor de sinuozitate cu matrici de memorie. Cu siguranta cipul rapid pentru inteligenta artificiala va deschide posibilitatea de a folosi retele neurale convolutionale mai complexe pentru clasificarea imaginilor si a clipurilor video in Internetul Lucrurilor in viitor”.