Avand in vedere impactul si influenta pe care social media le are in ziua de azi, retelele sociale au devenit, de asemenea, niste platforme pe care unii le folosesc pentru a raspandi propaganda si stirile false.
Cu toate acestea, intrebarea este: a cui este responsabilitatea? Este responsabilitatea utilizatorilor sa incerce sa cearna singuri stirile false? Sau este datoria platformei sa impiedice raspandirea stirilor false?
Asta a incercat Twitter sa lamureasca in timpul unei audieri recente organizata de Camera Britanica a Comunelor la Universitatea George Washington din Statele Unite, prima audiere care a avut loc in afara Marii Britanii.
Potrivit lui Nick Pickles, directorul de politici publice al Twitter pentru Marea Britanie, se pare ca Twitter nu doreste sa fie judecatorul si sa hotarasca ce este adevarat si ce este fals.
Nick Pickles a fost citat spunand: „Noi nu suntem arbitrii adevarului. Nu vom elimina continut pe baza faptului ca nu este adevarat. Puterea pe care Twitter o are este ca e un stup de jurnalisti, cetateni, activisti care corecteaza informatiile”.
Acesta adauga ca, desi Twitter va elimina tweet-urile daca incalca regulile, cum ar fi cele care instiga la ura, nu va fi un arbitru care decide care tweet este fals si care este adevarat.
Nick Pickles de la Twitter mai spune, „Nu cred ca companiile tehnologice ar trebui sa decida in timpul alegerilor ce este adevarat si ce este fals, dupa cum ne cereti sa procedam. Cred ca este un principiu foarte important”.
Dupa cum subliniaza The Washington Post, strategia Twitter pare a fi o tactica foarte diferita fata de cum procedeaza Facebook care cauta in mod agresiv modalitati de a combate stirile false, cum ar fi prin obtinerea de informatii de la oameni despre acuratetea unui articol.