O fi avand Rusia tancuri si avioane de lupta, dar exista un produs important pentru care inca se bazeaza pe Statele Unite, si anume cipurile de computer. Compania MCST (Moscow Center for SPARC Technologies) din Rusia a lansat cipul Elbrus-4C quad-core care va fi folosit pentru PC-uri si servere de mare performanta.
In ciuda numelui companiei, cipul este construit pe arhitectura proprietara „Elbrus” si nu pe una SPARC. Datorita faptului ca Rusia vrea independenta tehnologica fata de Statele Unite, acestia au lansat Elbrus-4C. Ca o ironie, acesta este atat de performant incat cipul Intel Pentium din 2006 are in sfarsit un competitor.
Cel mai puternic cip al Rusiei functioneaza la o frecventa „fenomenala” de 800MHz care nu pare a fi foarte mare fata de cea a vesticului Intel i7 cu o frecventa de 3,5GHz. Cipul Rusiei foloseste o arhitectura proprietara numita Elbrus ISA, dar este compatibil cu cele mai multe programe desktop datorita faptului ca dispune de emulare X86.
Chiar daca frecventa de functionare nu este totul, exista alte lucruri care sugereaza ca Elbrus 4C este cu ani buni in spatele celor mai performante procesoare. Printre ele se numara lipsa tranzistorilor si procesul de fabricatie de 65nm. Cipul Elbrus-4C vine ca si parte a unui calculator numit Elbrus ARM-401. Acesta este un PC desktop care ruleaza o distributie personalizata de Linux sau Windows XP si care are chiar si porturi USB.
Arhitectura Elbrus este foarte asemanatoare cu cea VLIW care executa instructiunile in ordinea stabilita si optimizata de compilator. Acestea sunt diferite fata de alte arhitecturi unde procesorul decide care instructiuni sa ruleze primele si care trebuie sa astepte. Acest lucru ar trebui sa ajute Rusia sa produca procesoare mai simple si mai ieftine.
Cipul Rusiei nu este cine stie ce si pare foarte demodat, dar reprezinta un pas important pentru Rusia de a avea un pic mai multa independenta tehnologica fata de Statele Unite.
Sursa: Ars Technica