Anul trecut, Curtea Europeana a emis o lege prin care compania Google este obligata sa ia in considerare cererile utilizatorilor europeni care vor sa fie stersi din rezultatele motorului de cautare. De ce ar vrea cineva sa fie sters de pe motorul de cautare? Pentru a avea mai multa intimitate.
Datele personale a unora dintre noi sunt imprastiate pe internet, iar motorul de cautare le prezinta in rezultatele sale. Daca o persoana in cauza emite o cerere catre motorul de cautare prin care doreste ca toate datele personale si tot ce are legatura cu persoana sa sa fie eliminate, atunci acea persoana va avea parte de mai multa intimitate.
Desigur, odata ce un lucru a aparut pe internet, nu mai dispare niciodata. Cu toate acestea, inlaturarea acelor rezultate care contin elemente personale din rezultatele motorului de cautare Google va fi de ajutor.
In noiembrie anul trecut, Google avea un total de 70 000 de cereri de cand a aparut motorul de cautare, iar recent a ajuns la 250 000, potrivit Engadget. 59% dintre cereri au fost respinse de companie, dar nu este specificat nicaieri in ce conditii va accepta sau va respinge Google o anumita cerere.
Totusi, compania ne da cateva exemple. Google va respinge o solicitare de stergere din rezultatele motorului de cautare daca: „Un individ care a fost condamnat pentru o crima in ultimii 5 ani dar care a carui condamnare a fost anulata la recurs, ne-a cerut sa eliminam un articol despre incident. Am inlaturat pagina care continea numele individului din rezultate”.
Un exemplu in care Google nu accepta si respinge solicitarea este: „Un politician de rang inalt ne-a cerut sa eliminam niste articole recente despre o condamnare pentru o crima veche de zeci de ani. Nu am eliminat articolele din rezultate.”
Dupa cum se pare, Google pare ca respinge cererile celor care au fost condamnati public, iar celor care au fost absolviti de vina le accepta cererile. Daca ar accepta toate cererile, Google le-ar face un deserviciu site-urilor.