Deruland prin fluxul de stiri de pe reteaua sociala Facebook, poate fi greu de apreciat care stiri sunt adevarate si care sunt false. Ar trebui sa aveti incredere in tot ceea ce vedeti, chiar daca vine de la cineva pe care nu-l cunosti bine?
Desi stirile false si de satira nu sunt chiar ceva nou, cresterea popularitatii retelelor sociale inseamna ca raspandirea dezinformarii poate fi mult mai rapida si poate duce la complicatii, mai ales daca oamenii incep sa creada tot ce citesc.
Reteaua sociala Facebook a luat masuri pentru a ajuta la combaterea stirilor false, cum ar fi marcarea articolelor ca fiind contestate. Cu toate acestea, se pare ca Facebook a decis ca nu este cea mai buna modalitate, iar acum compania schimba modul in care stirile false sunt marcate si afisate.
Potrivit retelei sociale Facebook, unul dintre motivele pentru care a existat o problema cu metoda anterioara a fost ca, in ciuda marcarii articolelor ca fiind false sau contestate, au existat prea multi pasi pentru ca utilizatorii sa-si dea seama de ce au fost contestate.
De asemenea, ei au descoperit ca, uneori, marcarea unui articol ca fiind contestat ar putea consolida, de fapt, increderea unei persoane. Deci, modul in care procedeaza reteaua sociala Facebook acum este sa afiseze articole inrudite care au fost verificate.
Potrivit retelei sociale Facebook, „Cercetarea academica sustine ideea ca expunerea directa a stirilor aferente pentru a corecta o postare falsa care contine dezinformare poate reduce semnificativ perceptiile gresite”.
Reteaua sociala Facebook a declarat, de asemenea, ca va trimite o notificare utilizatorilor atunci cand un articol pe care l-au distribuit este contestat. Va contribui acest lucru la reducerea numarului de stiri false postate si distribuite? Numai timpul va spune, dar aceste schimbari sunt destul de promitatoare.