Autoritatile din China au avut nevoie de doar 7 minute pentru a-l localiza si retine pe reporterul BBC, John Sudworth, folosind reteaua puternica de camere de supraveghere cu tehnologia de recunoastere a chipurilor.
Nu a fost cazul unui reporter care a fost eliminat fortat din tara, pentru ca urmarirea a fost o incercare de a arata cat de puternic si eficace poate fi sistemul de supraveghere al guvernului din China.
China construieste o retea masiva de supraveghere. Tara o numeste „cea mai mare retea de supraveghere cu camere din lume”. China a instalat deja 170 de milioane de camere video de supraveghere in toata tara si va instala inca 400 de milioane de camere in urmatorii trei ani.
Sistemul Chinei pare sa functioneze bine, deoarece a reusit sa gaseasca un reporter BBC in 7 sapte minute. Reporterului John Sudworth de la BBC i s-a oferit un acces rar la una dintre salile hi-tech de control ale politiei de unde acest sistem de supraveghere este controlat.
Multe dintre camerele care alcatuiesc aceasta retea au tehnologii de inteligenta artificiala si recunoastere faciala. Unele dintre camere pot citi chipuri, in timp ce altele pot estima varsta, sexul si etnia.
Fiecare chip poate fi potrivit cu o carte de identitate si chiar cu rudele oamenilor. Aceasta este adancimea informatiilor la care are acces aceasta retea. Imaginea reporterului a fost marcata in sistem ca parte a unui exercitiu, iar retelei i-a luat doar 7 minute pentru a-l localiza.
Atunci cand un chip este recunoscut de sistem, in camera de control din China porneste o alarma, iar autoritatile sunt expediate pentru a lua persoana in custodie. Clipul video complet al acestei urmariri este disponibil pe site-ul BBC. Acesta arata modul in care operatorii din China au reusit sa mobilizeze reteaua de supraveghere pentru a localiza reporterul in doar 7 minute.