Imaginile de inalta rezolutie ale celulelor florilor sunt importante in multe studii ale cercetatorilor, iar cea mai folosita metoda este microscopia prin scanare electronica. Dar microscopul cu electroni poate avea limitari, printre care se numara deterionarea materialului in timpul pregatirii mostrei si costurile mari ale echipamentelor.
Cercetatorii au dezvoltat o metoda de reconstructie optica 3D folosind un microscop cu lumina fluorescenta. Noua metoda este mai simpla si mai eficienta din punctul de vedere al costului decat microscoapele electroni. Cercetatorii au nevoie de imagini de inalta rezolutie ale celulelor florilor pentru a studia totul, de la infectii fungice la reproducere.
Din cauza faptului ca florile sunt atat de fragile, sunt foarte greu de manevrat fara sa le strici. Daca folosesti un microscop cu electroni pentru a vedea structura unei flori, atunci foarte posibil vei deteriora acele celule. Microscopul cu electroni foloseste ca sursa de iluminare o raza cu electroni care circula cu o viteza foarte mare, iar acesta va produce stricaciuni la nivelul celulelor.
Universitatea din Florida are o cu totul alta abordare. Cei de acolo au decis sa foloseasca un microscop cu lumina fluorescenta si o camera pentru a captura cateva straturi de celule ale florilor. Astfel, cercetatorii au reusit sa creeze o fotografie 3D detaliata a structurii a unei flori foarte fragile.
Poate ca fotografiile rezultate nu par a fi cine stie ce, dar pentru biologi este foarte important. La urma urmei, s-a descoperit o metoda prin care oamenii sa poata vedea celulele unei flori cu un microscop fara sa le strice. Astfel, cercetatorii vor putea afla cum functioneaza tesutul plantelor si al animalelor, iar acest lucru va conduce la avansarea luptei impotriva bolilor.