Daca exista un avantaj pe care robotii l-ar putea avea fata de oameni, acela ar fi ca acestia nu pot simti ceea ce ating, ceea ce inseamna ca atingerea obiectelor fierbinti sau prea reci nu se va dovedi o problema pentru roboti.
Cu toate acestea, acest lucru poate fi si un dezavantaj, deoarece inseamna ca, in ceea ce priveste activitatile, robotii pot fi mai putin utili decat oamenii. Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea schimba in curand datorita eforturilor cercetatorilor de la Universitatea din Washington si UCLA care au dezvoltat o „piele” flexibila pentru roboti care este in esenta un senzor flexibil care poate fi intins pe orice parte a corpului unui robot sau o proteza care poate ajuta la transmiterea informatiilor cand vine vorba despre apucarea obiectelor, cum ar fi fortele de forfecare, vibratiile si asa mai departe.
Se spune ca senzorul (pielea) dezvoltat de cercetatori este capabil sa imite modul in care mainile umane experimenteaza tensiunea si compresia, similar cu modul in care va simtiti membrul superior atunci cand apucati sau tineti un obiect.
Permitand unui astfel de dispozitiv sa simta aceste lucruri cu acea piele, cercetatorii cred ca acest lucru va ajuta la imbunatatirea abilitatilor robotilor de a indeplini sarcini care necesita o atingere subtila, cum ar fi dezamorsarea unei bombe, de exemplu.
Potrivit lui Jonathan Posner, un profesor de inginerie mecanica si inginerie chimica, „Daca un robot va dezmembra un dispozitiv explozibil improvizat, trebuie sa stie pe care fir trebuie sa-l traga. Pentru a tine un instrument medical, trebuie sa stie daca obiectul cade pe jos. Toate acestea necesita capacitatea de a simti forta de forfecare pe care nici o alta piele de senzor nu a reusit sa o simta pana acum”.