De secole, cercetatorii s-au luptat cu cele mai mari mistere ale spatiului, timpului si naturii cunostiintei. Dar nu toti. Unii isi indreapta atentia catre alte lucruri mai aproape de noi.
De exemplu, de ce degetele noastre pocnesc atunci cand le tragem. Intrebarea nu a fost niciodata subiectul unei investigatii stiintifice sustinute, dar misterul a fost pomenit in literatura medicala de 50 de ani.
A inceput, probabil, cu un medic german pe nume Nordheim care in 1938 a demonstrat ca majoritatea articulatiilor oamenilor sanatosi pocnesc atunci cand sunt trase. Intr-un raport publicat acum ceva timp, cercetatorii canadieni abordeaza problema cu tehnologia secolului 21.
Cu un scaner RMN si un dispozitiv de tragere a degetelor, cercetatorii au incercat sa inregistreze video pentru prima data cum pocnesc degetele. „Este un lucru obisnuit. Oamenii recurg la asta in mod obisnuit. Acestora le place. Alti oameni considera ca este respingator. Dar a existat dintotdeauna misterul cu privire la ce produce de fapt acel zgomot”, a spus Greg Hawchuk, profesor de medicina.
Potrivit Daily Mail, oamenii de stiinta canadieni au aflat ce provoaca sunetele scoase de degete atunci cand le pocnim. Prin niste experimente RMN, cercetatorii au aflat ca atunci cand ne pocnim degetele, articulatiile se indeparteaza un pic si intre ele se formeaza o bula.
Acea bula se formeaza in fluidul dintre articulatii care are rolul de a lubrefia spatiul dintre ele. Cercetatorii canadienii au aflat ca atunci cand articulatiile se separa brusc, nu exista sufcient fluid pentru a umple spatiul format. Acest lucru duce la aparitia unei bule de vid care determina degetele sa pocneasca.
Cercetatorii i-au linistit pe cei care cred ca trosnirea degetelor este un semn ca risca sa faca artrita. Acesti cercetatori sustin ca faptul ca pocnesc este un semn ca articulatiile sunt foarte bune.