Un nou raport al Comisiei Europene spune ca nu exista dovezi statistice ca descarcarile ilegale afecteaza vanzarile legale de jocuri video sau alte forme de divertisment.
Exista o convingere comuna ca pirateria are un efect asupra vanzarilor de produse. De exemplu, daca ati descarcat ilegal un album in loc sa-l cumparati, inseamna ca acea casa de discuri a vandut cu un album mai putin pe care ar fi putut altfel sa-l vanda.
Acelasi lucru se poate spune si despre jocurile video, dar se pare ca nu este neaparat cazul. Potrivit unui raport recent publicat de Comisia Europeana (citat de Games Industry), se pare ca nu au fost gasite dovezi ca pirateria afecteaza vanzarile de jocuri video.
Comisia Europeana recunoaste ca exista piraterie, dar daca aceasta ii impiedica pe consumatori sa cumpere jocurile video in mod legal mai tarziu, aceasta este o alta poveste.
O parte din raportul Comisiei Europene este in felul urmator, „In general, rezultatele nu prezinta dovezi statistice solide privind inlocuirea vanzarilor prin incalcarile online ale drepturilor de autor. Acest lucru nu inseamna neaparat ca pirateria nu are niciun efect, ci doar ca analiza statistica nu dovedeste suficient ca exista un efect”.
Practic, Comisia Europeana indica faptul ca, desi unii gameri descarca ilegal un joc video, asta nu inseamna ca ei nu ar putea cumpara originalul mai tarziu daca le place. La urma urmei, pirateria este o modalitate pentru jucatori de a experimenta un joc video in intregime, spre deosebire de versiunea trial de incercare.
Raportul Comisiei Europene a constatat de asemenea, ca tehnici precum reducerile de pret nu afecteaza pirateria. Este un studiu interesant, iar constatarile par controversate, dar ce credeti voi despre asta? Sunt afectate vanzarile de jocuri video?