Unele aplicatii pentru smartphone-urile Android monitorizeaza datele personale si miscarile oamenilor la fiecare trei minute. Asta potrivit unui studiu american prin care s-a descoperit ca aplicatiile pot colecta coordonatele GPS ale smartphone-ului in medie de 6200 de ori de-a lungul a doua saptamani.
Studiul a dezvaluit de asemenea ca majoritatea utilizatorilor de smartphone nu au idee cat de bine sunt monitorizati, iar multi au fost surprinsi de rezultat.
Cercetatorii de la Carnegie Mellon University le-au cerut unor 23 de uitilizatori ai versiunii de Android 4.3 sa instaleze software care tine un jurnal al cererilor aplicatiilor, potrivit unei stiri de Wall Street Journal. Acestia au descoperit ca chiar si atunci cand o aplicatie de smartphone a oferit un serviciu bazat pe locatie, unele au incercat sa colecteze mai multe date personale decat era necesar.
Niste cercetatori de la Universitatea Carnegie Mellon au facut un experiment pentru a afla de cate ori ne colecteaza smartphone-urile datele. Ei au cerut unor 23 de persoane sa foloseasca smartphone-ul Android in mod normal si sa-si instaleze programe care inregistreaza cererile de acces ale aplicatiilor la anumite date personale.
Studiul a utilizat programul AppsOps pentru Android 4.3, dar care a fost eliminat din versiunile mai noi de Android. Cercetatorii au aflat ca multe aplicatii Android de smartphone urmaresc utilizatorii de aproximativ 6200 de ori intr-o perioada de doua saptamani, adica o data la 3 minute. Studiul a dezvaluit faptul ca utilizatorii nu stiau ca erau atat de monitorizati si ca telefonul le colecta datele personale. Chiar si atunci cand o aplicatie furniza un serviciu elementar de localizare, existau alte aplicatii care incercau sa colecteze mai multe detalii decat era necesar.
Cei mai multi utilizatori nu pot afla cum se comporta anumite aplicatii, dar atunci cand afla, isi schimba setarile de confidentialitate ale telefonului ca sa nu le mai colecteze datele personale.