In timp ce grupurile de ura nu sunt in general tolerate pe majoritatea site-urilor si serviciilor, evenimentele recente din Charlottesville au determinat destul de multe companii tehnologice sa acuze aceste grupuri de ura si sa le impiedice de asemenea sa le foloseasca propriile servicii.
Printre aceste companii tehnologice se numara Apple, PayPal, Spotify, Deezer, Google, GoDaddy. Acestea sunt numai cateva dintre ele. Toate companiile tehnologice practic au declarat ca aceste grupuri de ura le incalca politicile si, tocmai de aceea, acestea au fost blocate, interzise si/sau inlaturate.
Aceasta blocare pare un lucru bun practic, dar Fundatia Frontiere Electronice (EFF) nu pare sa fie de aceeasi parere. Cu toate acestea, EFF nu protesteaza pentru ca este de parere ca aceste grupuri de ura ar trebui sa existe, ci mai degraba din cauza implicatiilor din spatele actiunilor companiilor tehnologice care aleg pe cine sa interzica.
Practic, EFF sustine ca, indiferent de discursul pe care il au grupurile de ura, ar trebui sa le fie respectat dreptul la libera exprimare. „Protejarea libertatii de exprimare nu este ceva de care ne ocupam pentru ca suntem de acord cu toate discursurile care sunt protejate. Ne ocupam de asta pentru ca noi credem ca nimeni – nici guvernul si nici companiile private – nu ar trebui sa decida cine are dreptul sa vorbeasca si cine nu”.
De asemenea, EFF adauga ca acest lucru ar putea stabili un precedent ingrijorator pentru ca in viitor „exista intotdeauna un risc ca altii – inclusiv guvernele – vor folosi netransparenta procesului de reducere la tacere pentru a reduce la tacere vocile legitime”, dar ce credeti voi despre asta? Au tot dreptul aceste companii tehnologice sa blocheze aceste site-uri si grupuri de ura ?