Smartphone-urile ocupa un loc atat de important in vietile noastre incat, daca sunt separati de ele pentru o perioada de timp, oamenii pot intra intr-o stare puternica de anxietate, iar problema s-ar putea agrava, se pare.
Esti un pic agitat atunci cand smartphone-ul nu este cu tine? Te intrebi cine ti-a mai trimis mesaje, emailuri, cine te-a sunat sau cine a mai comentat la postarea ta de pe Facebook?
Anxietatea pe care o simti este anxietatea de separare de smartphone care mai este cunoscuta si ca nomofobie (no mobile phobia). De asemenea, aceasta este o problema care, potrivit cercetatorilor, este una in crestere si una pe care incearca sa o inteleaga.
Unul dintre motivele posibile pentru problema anxietatii este dependenta noastra in crestere de social media pentru a primi informatii de la amici, familie, colegi de munca, stiri si asa mai departe.
Daca smartphone-ul nu este cu tine inseamna ca nu mai poti afla ce se intampla in lume si, de asemenea, nu vei mai putea sa-ti impartasesti activitatile actuale (nu pe acelea care trebuie impartasite, uneori).
Potrivit Dr. Ki Joon Kim de la o universitate din Hong Kong, „Cu cat smartphone-urile le trezesc amintiri mai personale, cu atat utilizatorii isi extind mai mult din identitatea lor asupra lor. Cand utilizatorii percep smartphone-urile ca pe niste extensii ale lor, este mai probabil ca acestia sa devina atasati de dispozitivele lor, ceea ce in schimb duce la nomofobie prin intensificarea tendintei de a cauta smartphone-ul prin apropiere”.
De asemenea, Dr. Ki si alti cercetatori sunt ingrijorati ca aceasta problema de anxietate ar putea deveni mai grava in viitor cu cat serviciile devin din ce in ce mai croite pentru preferintele noastre, ceea ce vedem deja de la Instagram, Facebook si Twitter unde feed-ul este organizat pe baza postarilor la care ai comentat si reactionat. Cu alte cuvinte, problema este agravata de social media.