Poate ca suntem departe de realitatea virtuala (VR) in gen Holodeck in care corpul tau este controlerul, dar Neurable ar putea avea ceva pe aproape. Compania a dezvaluit recent un prototip periferic care adauga controlul creierului la experienta de realitate virtuala.
Castile de realitate virtuala precum Oculus Rift, HTC Vive si Sony PlayStation VR se bazeaza pe controale fizice. Aceste controale ii permit jucatorului sa controleze jocul, cam ca un gamepad, tastatura sau mouse, desi presupunem ca intr-un fel controlerul nu reprezinta mereu ceea ce este in joc.
Cu toate acestea, o companie denumita Neurable a construit un prototip periferic care le permite utilizatorilor sa-si controleze actiunile intr-un joc de realitate virtuala folosind doar creierul lor, ceea ce ar putea indica faptul ca, in viitor, experientele noastre in realitate virtuala le vom putea controla cu creierul.
Ideea folosirii creierelor noastre pentru a controla gadgeturi nu este una noua si am vazut-o fiind folosita in scopuri medicale, cum ar fi la controlarea unui scaun cu rotile. Ceea ce se intampla in acest caz este ca sistemul foloseste semnalele specifice ale creierului pentru a declansa actiuni in joc.
Neurable le spune celor de la IEEE Spectrum ca spera sa aduca aceasta experienta controlata de creier in salile de jocuri cu realitate virtuala incepand cu 2018, cel tarziu, si ca produsul final va fi considerabil mai elegant comparativ cu dispozitivul pe care il poti vedea in imaginea de mai sus.
VR controlata de creier este o idee interesanta si ar putea rezolva unele dintre problemele cu gaming-ul in realitate virtuala, mai ales in ceea ce priveste miscarea – in care jucatorii trebuie fie sa foloseasca controalele pentru a merge/alerga, fie sa se bazeze pe accesorii mai scumpe precum Omni Treadmill.