Exista in lume unele joburi in care unui robot cu inteligenta artificiala i-ar fi greu sa inlocuiasca un om. Cu toate acestea, se pare ca redactarea unui articol de stiri nu este unul dintre ele, iar Asociatia Britanica de Presa va incepe in curand sa popularizeze platforme cu articole de stiri care sunt scrise de roboti cu inteligenta artificiala.
De asemenea, se pare ca Google vrea sa ajute pentru ca acest lucru sa devina realitate. Agentia de stiri a primit recent 706.000 de euro de la Google care vor merge catre facilitarea crearii a 30.000 de noi articole de stiri pentru a fi folosite in ziarele locale.
Desigur, acest lucru nu inseamna sfarsitul jurnalismului sau al redactarii unui articol de stiri asa cum o stim noi. Vorbind pentru The Guardian, redactorul sef al PA, Peter Clifton, a spus, „Jurnalistii umani iscusiti vor fi inca vitali, dar Radar ne permite sa valorificam inteligenta artificiala pentru pentru a creste volumul stirilor locale care ar fi imposibil de oferit manual. Este un pas urias inainte pentru PA”.
De fapt, se pare ca aceasta initiativa finantata de Google va ajuta agentiile media locale care ar putea avea un buget limitat, iar daca robotul cu inteligenta artificiala va scrie si oferi stiri, acest lucru ar putea fi o modalitate mai ieftina si eficienta de a oferi continut.
Practic, aceasta nu este prima data cand inteligenta artificiala a fost folosita in redactii. Avantajul este in mod clar faptul ca un robot cu inteligenta artificiala va fi mai rapid comparativ cu oamenii.
Cu toate acestea, presupunem ca unii ar putea spune ca unui robot cu inteligenta artificiala care scrie i-ar putea lipsi o anumita „cordialitate” sau „personalitate” intr-un articol de stiri, tocmai de aceea uneori anumite articole de stiri scrise de anumiti jurnalisti sunt preferate datorita stilului, abilitatilor lor de analiza si asa mai departe. Dar se pare ca Google vede altfel viitorul. Compania vede un viitor in care robotii cu inteligenta artificiala scriu articole la fel de bine ca oamenii.
Ca o mica paranteza, vrem ca cititorii sa stie ca articolele de pe aceasta publicatie de tehnologie sunt inspirate din surse straine (publicatiile americane si englezesti ne dau noua, celor din restul tarilor, tonul; noi nu suntem un caz izolat, toata lumea procedeaza asa), dar asta nu inseamna ca nu ne documentam bine de tot.
Redactarea acestor articole presupune traducere, adaptare, documentare si convertirea unitatilor de masura, iar pentru alcatuirea fiecarui articol ne bazam pe mai multe surse simultan, nu numai pe una singura.