iPhone-ul, care a implinit 10 ani acum cateva zile, este unul dintre dispozitivele tehnologice de consum cele mai importante care au fost create vreodata. A dat drumul avalansei de smartphone-uri punand in buzunarele noastre primul computer accesibil si usor de utilizat, iPhone-ul a ajutat la introducerea noastra in industrii intregi de software in doar cativa ani si a prevenit nevoia gadgeturilor care au doar un singur scop, de la camere digitale la GPS-uri si playere MP3.
Totusi, pentru toate beneficiile pe care iPhone-ul a reusit sa ni le ofere, nivelul nostru actual de conectare digitala fara precedent a adus destul de multe critici si ingrijorari cu privire la dependenta noastra fata de smartphone-uri si la inabilitatea noastra de a nu putea sta nici macar cateva minute fara sa ne deblocam smartphone-urile.
Cei mai surprinzatori critici din acest grup se intampla sa fie chiar creatorii originali ai iPhone-ului. Intr-o discutie de la sediul studioului de design IDEO, fostii angajati Apple – Bas Ording, Brian Huppi si Greg Christie – au discutat despre modalitatile prin care iPhone-ul (la crearea caruia au ajutat) a avut un impact asupra societatii.
„In ceea ce priveste daca impactul este unul net pozitiv sau net negativ, nu cred ca stim inca”, a spus Christie (unul dintre creatorii dispozitivului) care a condus echipa de interfata umana a Apple si care a supravegheat cele mai timpurii demo-uri ale echipei.
„Nu ma simt bine in legatura cu distragerea atentiei. Este cu siguranta o consecinta neintentionata”. Datele sustin ingrijorarile lui Greg Christie. Unul din trei oameni din lume e dependent si are probleme in a sta departe de smartphone, chiar daca acestia sunt constienti ca este mai sanatos sa-si ia concediu sau o pauza de la munca, potrivit unui studiu din 2017 de GfK Global. Pare ca cei care au creat iPhone-ul s-au intors impotriva smartphone-urilor.