Guvernul din Statele Unite le ofera unor sase companii o suma de bani totala de 258 de milioane de dolari in speranta ca vor putea construi un supercomputer la scara exa inaintea Chinei, Japoniei sau a oricarei alte tari.
O postare de pe site-ul Exascale Computing Project a dezvaluit ca Departamentul pentru Energie al Statelor Unite le-a oferit companiilor AMD, Cray, IBM, HP, Intel si NVIDIA o finantare de 258 de milioane de dolari pe parcursul unei perioade de trei ani pentru a construi un supercalculator la scara exa.
Cele sase corporatii din Statele Unite nu vor depinde numai de finantarea guvernului, totusi – pentru a arata ca acestea sunt de asemenea pe deplin implicate in proiect, acestea vor acoperi 40% din costurile totale care s-ar putea ridica la cel putin 430 de milioane de dolari.
Un supercomputer la scara exa ar fi capabil sa efectueze un miliard de miliarde de calcule pe secunda si se asteapta ca va avea aceeasi putere de procesare ca si cea a creierului uman la nivel neural.
Supercomputer-ul ar putea schimba felul in care efectuam cercetari si ne-ar putea ajuta sa descoperim noi tratamente pentru diverse boli si sa dezlegam misterele planetei noastre si ale universului.
Potrivit Exascale Computing Project, finantarea Departamentului pentru Energie al Statelor Unite va ajuta la sprijinirea dezvoltarii hardware-ului, software-ului si a aplicatiilor.
In cazul companiei HP din Statele Unite, de exemplu, agentia vrea ca aceasta companie sa creeze un supercomputer la scara exa pe baza „The Machine” – supercomputer-ul sau care are potentialul de a inlocui centrele de date cu un singur calculator de dimensiunea unui frigider.
Prin acest proiect finantat de Statele Unite se doreste producerea cel putin a unui supercomputer la scara exa pana in 2021, desi companiile implicate ar putea fi nevoite sa lucreze mai rapid decat atat pentru a depasi China care doreste sa aiba un supercomputer la scara exa pana in 2020. Vazand ca a construit cu succes ceea ce in prezent este cunoscut drept cel mai rapid supercomputer din lume, credem ca China ar putea reusi.