Cand un text pe care nu-l intelegi apare pe Facebook-ul tau, poti atinge un buton si sa-l traduci rapid. Facebook ofera o modalitate de comunicare nu numai cu milioane de oameni care vorbesc limba ta, si ci cu alte milioane care vorbeasca o cu totul alta limba. La fel ca multe alte servicii online de traducere, Facebook vine cu un avertisment: traducerea sa nu are intotdeauna logica.
Daca ai incercat sa talmacesti online ceva, atunci stii ca uneori rezultatele sunt imprecise, desi presupunem ca sunt suficient de precise pentru a-ti forma o idee. Cu toate acestea, daca vroiai talmaciri mai precise, atunci acest lucru se va intampla multumita eforturilor companiei Facebook care va folosi inteligenta artificiala deep learning.
Facebook a anuntat recent ca testeaza o noua metoda de traducere folosind tehnologia de inteligenta artificiala deep learning care aparent este capabila sa efectueze traduceri precise de noua ori mai rapid decat tehnologia traditionala de traducere.
Asta multumita folosirii retelelor neurale recurente (RNN) versus metodele traditionale de retele neurale convolutionale (CNN) care au fost folosite de multi ani.
Deep learning functioneaza prin analizarea datelor secvential, operand de la stanga la dreapta printr-o propozitie pentru a o traduce cuvant cu cuvant. CNN-urile, pe de alta parte, au in vedere diferite aspecte ale datelor simultan, lucru care este se pare mai potrivit hardware-ului pentru procesoare grafice.
Vorbind pentru The Verge, inginerii in inteligenta artificiala deep learning ai Facebook, Michael Auli si David Grangier, precizeaza ca munca lor este mai mult bazata pe cercetare in acest moment, dar exista planuri de a implementa eventual aceste traduceri in reteaua sociala.
Potrivit lui Grangier, „Suntem in prezent in discutii cu o echipa pentru a face ca acest lucru sa functioneze intr-un mediu Facebook. Exista diferente cand vine vorba despre mutarea de la date academice la mediile reale in ceea ce priveste limbajul. Datele academice constau in date de tipul stirilor, in timp ce conversatiile pe Facebook sunt mai mult colocviale”.