fbpx
Cum a distrus o masina autonoma o camera scumpa, fara s-o atinga

VIDEO: Cum a distrus o masina autonoma o camera scumpa, fara s-o atinga

Un individ care participa la evenimentul CES 2019 din Las Vegas in aceasta saptamana a spus ca o masina autonoma i-ar fi distrus senzorul de la camera sa de 2000 de dolari.

Masinile autonome folosesc o serie intreaga de tehnologii pentru a naviga pe cont propriu, pentru a detecta obstacole si asa mai departe.

Una dintre tehnologiile folosite este LiDAR care este un sistem de laser folosit pentru a masura distanta. Aceste lasere LiDAR sunt considerate a fi sigure pentru ochiul uman, dar s-ar putea sa nu fie sigure pentru camere.

CITESTE SI:  Cum vei putea debloca iPhone-urile chiar si purtand masca pentru coronavirusul Wuhan

Asta e ceea ce a descoperit inginerul Jit Ray Chowdhury cand a fotografiat o masina autonoma de-a Ridecell la CES 2019. Totul parea sa fie in regula pana cand a descoperit in clipurile sale video si in fotografii nuante violete si linii care ieseau din ele.

Vorbind celor de la publicatia ArsTechnica, Jit Ray Chowdhury a spus: “Am observat ca toate fotografiile mele aveau nuante violete. Am acoperit camera cu capacul obiectivului iar nuantele violete inca apareau – deci senzorul s-a ars”.

CITESTE SI:  GoFundMe aduna aproape 800.000 de dolari pentru victimele de la Charlottesville

Se pare ca acest lucru a fost provocat de sistemul LiDAR implementat de masina autonoma, sistem care i-ar fi distrus camera de 2000 de dolari.

Masina autonoma utilizeaza un sistem de laser LiDAR de la compania AEye al carei CEO – Luis Dussan – a spus pentru ArsTechnica ca laserele LiDAR ale companiei sunt sigure pentru ochiul uman.

Dar a mai spus si ca, avand in vedere ca in general camerele sunt mai fragile, exista sanse ca laserele LiDAR ale masinilor autonome le-ar putea afecta in mod negativ, dupa cum poti vedea in clipul video de mai jos.

CITESTE SI:  Hard disk-ul portabil LaCie nu are nevoie de un PC

Cu toate acestea, aceasta poveste are un final fericit deoarece AEye s-a oferit sa-i cumpere lui Jit Ray Chowdhury o camera noua pentru a inlocui camera distrusa de masina autonoma. Nu suntem siguri daca acesta a acceptat oferta, dar gestul companiei AEye este unul de apreciat.