fbpx

MacBook Air M1 vs laptopurile Windows ARM. Care e mai performant

MacBook Air M1 vs laptopurile Windows ARM. Care e mai performant

Conceptul de PC bazat pe cip ARM nu este nou, iar in trecut au aparut laptopuri propulsate de cipuri Qualcomm (ARM). Microsoft chiar are laptopul Surface Pro X cu Windows care e propulsat de cipul sau propriu SQ1.

Deci atunci cand Apple si-a anuntat cipul M1 bazat pe ARM, nu era ca si acum Apple ar fi fost prima de pe piata. Totusi, cipul sau are o performanta incredibila, raportat la laptopurile Windows.

Cei de la PC World au realizat recent cateva teste pentru a compara performanta procesorului M1 (ARM) al Apple cu performanta dispozitivelor Windows cu alte cipuri ARM.

CITESTE SI:  De ce un smartphone iPhone X ar fi explodat

Pe scurt, cipul Apple din laptopul MacBook Air M1 depaseste concurenta la performanta. Pe baza testelor Geekbench 5, MacBook Air M1 de la Apple a obtinut un scor de 7454 in testele multi-core si 1730 in testele cu un singur nucleu.

In schimb, laptopul Surface Pro X ARM cu Windows de la Microsoft a obtinut un scor de doar 2734 in testele multi-core si 731 in testele cu un singur nucleu. De asemenea, PC World a testat convertibilul HP Pavilion x360 Windows care foloseste un procesor Intel Core i5-1035G1 si care s-a descurcat putin mai bine decat Surface Pro X, obtinand un scor de 2864 de puncte in multi-core si 1107 in testele cu un singur nucleu.

CITESTE SI:  Ce camere impresionante are noul smartphone ASUS Zenfone 6 anuntat oficial

Avand in vedere ca MacBook Air M1 si Surface Pro X (ARM) au fost lansate in acelasi an, diferenta de performanta este extrem de accentuata. Dar ca sa fim cinstiti, laptopurile MacBook Air M1 si Surface Pro X folosesc sisteme de operare diferite (macOS si Windows) care vizeaza diferite tipuri de utilizatori, deci aceasta nu e o comparatie 100% corecta.

CITESTE SI:  Un departament al guvernului britanic renunta la Microsoft in favoarea Google

Cu toate acestea, daca ne referim doar la performanta pura, se pare ca alti producatori care doresc sa tranziteze la PC-uri Windows bazate pe cipuri ARM au un drum lung pana ce vor ajunge la nivelul performantei laptopului MacBook Air M1 al companiei Apple din Statele Unite. Ce parere ai despre asta? Ai de gand migrezi la laptopurile MacBook Air M1 ale companiei Apple datorita performantei lor?