fbpx
De ce Toshiba renunta la businessul de laptopuri

De ce Toshiba renunta la businessul de laptopuri

Toshiba se alatura titanilor japonezi in tehnologie care renunta la industria de PC-uri. Gizmodo informeaza ca compania Toshiba din Japonia si-a vandut discret pachetul de actiuni ramas de 19,9% din brandul sau de laptopuri Dynabook catre Sharp (o alta companie japoneza), iesind oficial din industria laptopurilor si din businessul de PC-uri in general.

Compania japoneza nu a fost un nume proeminent in PC-uri de o vreme (si-a vandut 80,1% din actiuni catre Sharp in 2018), iar vinderea restului de actiuni acum marcheaza sfarsitul unui capitol de 35 de ani din istoria companiei.

CITESTE SI:  Cum a avut loc primul accident al unei masini autonome Apple

Compania a fost un pioner in domeniul PC-urilor, dupa cum indica Computer World. Toshiba T1100 din 1985 este considerat pe scara larga drept primul laptop mainstream si a stabilit un model de design pentru portabile care nu prea s-a schimbat pana la sosirea PC-urilor PowerBook ale Apple din 1991.

Toshiba a prosperat in anii ’90 si 2000 cu gamele sale Satellite, Portégé si Qosmio. Nu e clar exact ce a determinat declinul companiei japoneze, dar exista o serie de factori probabili.

CITESTE SI:  Atat de spectaculos arata smartphone-urile iPhone 12 ale Apple

Accentul esuat pe HD DVD poate fi unul dintre factori, Toshiba producand laptopuri centrate pe media a caror caracteristica principala a devenit inutila odata cu aparitia playerelor Blu-ray si a streamingului.

Dupa cum remarca The Register, rivali precum Apple, Dell si Lenovo au depasit Toshiba cu laptopuri ultraportabile precum MacBook Air si XPS. Un alt factor mai e si piata de PC-uri in scadere, dar si faptul ca compania japoneza se confrunta cu o concurenta acerba pe o piata in care numai anumite companii de laptopuri puteau reusi.

CITESTE SI:  Malware-ul Mac Dok este primul trojan la scara larga pentru Mac

Toshiba este inca un nume greu in categorii precum imprimantele si stocarea, iar compania se implica si in energie si retail. Brandul de laptopuri Dynabook va continua sa existe din acest motiv.