fbpx

Cum poti rula aplicatii Windows pe Mac-urile cu cip M1

Cum poti rula aplicatii Windows pe Mac-urile cu cip M1

Noile Mac-uri propulsate de cipul M1 al companiei Apple din Statele Unite par sa fie pe masura pretinderilor companiei americane, dar exista inca dezavantaje in comparatie cu Mac-urile care integreaza un procesor Intel.

Un lucru care se pierde in tranzitia la noul cip M1 al companiei din Cupertino este Boot Camp, un instrument care iti permitea sa instalezi si sa rulezi Windows pe o partitie separata pe hard diskul Mac-ului tau.

Evident, nu exista nicio versiune de Windows care poate rula pe cipul M1 din Mac, asa ca Boot Camp iese din discutie pentru moment. Cu toate acestea, Boot Camp nu este singura modalitate de a rula aplicatii Windows pe Mac.

CITESTE SI:  Numele de cod pentru Android M este Macadamia Nut Cookie

De cativa ani, CrossOver a oferit o modalitate de a rula aplicatii Windows pe Linux, macOS si pe Chrome OS prin stratul de compatibilitate Windows open-source Wine.

Si, din cutie, Mac-urile cu cip M1 pot rula cea mai recenta versiune a CrossOver, asa ca rularea aplicatiilor Windows este posibila. Si oarecum suprinzator, performanta este satisfacatoare, in ciuda faptului ca CrossOver este emulat pentru a rula cod x86 prin instrumentul Rosetta 2 al Apple.

CITESTE SI:  Aplicatii de la aceste smartphone-uri poate rula Windows 10

Dupa cum sustine Jeremy White din echipa CrossOver: “N-am cuvinte sa descriu cat de grozav e acest lucru; exista o multime de emulari care se petrec in spatele cortinei. Imaginati-va un Windows pe 32 de biti Intel binar care ruleaza pe o punte de 32-to-64 de biti in Wine/CrossOver pe macOS si un procesor ARM care emuleaza x86. Functioneaza!”

CITESTE SI:  Cum vei putea recupera fisierele sterse in Android 11

Performanta cipului M1 s-a asigurat ca echipa CrossOver reuseste sa ruleze jocuri cum ar fi Among Us si Team Fortress 32. Faptul ca aceste jocuri ruleaza in acest mod pe Mac-urile cu cip M1 este remarcabil. Toate acestea au fost testate pe cel mai ieftin laptop Apple Silicon pe care il puteti cumpara, MacBook Air de 999 de dolari cu 8GB de RAM.