fbpx

VIDEO: Vezi avionul care aterizeaza fara sa aiba nevoie de piloti

Vezi avionul care aterizeaza fara sa aiba nevoie de piloti

O echipa de cercetatori germani a creat un sistem automat de aterizare pentru avioane mici. Acel sistem le permite sa aterizeze fara piloti, dar si fara vreo tehnologie de teren.

Un sistem de aterizare automata a fost creat de o echipa de cercetatori germani, iar acesta permite avioanelor mici sa aterizeze pe cont propriu fara sa aiba nevoie de piloti.

In plus, avionul poate ateriza fara sa fie necesara nicio tehnologie suplimentara la sol. Acest lucru ar putea oferi o perspectiva asupra viitorului calatoriei aeriene.

CITESTE SI:  Acceseaza instrumentul care prezice pietrele la rinichi

Avioanele moderne au sisteme autopilot sofisticate, dar inca nu pot ateriza pe cont propriu. Aeronavele mari care sunt folosite pentru zboruri comerciale nu au sisteme de aterizare complet autonome.

Coborarea lor e controlata folosit sistemul ILS care necesita echipamente care emit un set de semnale radio. ILS se gaseste in principal pe aeroporturile majore.

Aceste semnale radio pot indica avionului unde se afla pista, chiar si atunci cand vizibilitatea este redusa, dar aterizarea inca este controlata de piloti.

CITESTE SI:  Nu toate modelele Samsung Galaxy S10 vor avea suport pentru 5G

Cercetatorii germani au dezvoltat un sistem care permite avioanelor mici sa aterizeze fara piloti si fara un sistem ILS aflat la sol. Acesta foloseste lumina vizibila si camere IF, pe langa un procesor de viziune computerizata.

Computerul a fost instruit sa recunoasca pista cu acel sistem, iar apoi indruma aeronava pentru aterizare fara sa fie nevoie de piloti. Acest sistem ar fi foarte util pentru avioanele mici care in mod normal aterizeaza pe aeroporturile mici care nu au ILS.

CITESTE SI:  De ce Amazon impune interdictii asupra unora dintre clientii sai

Sistemul cercetatorilor va permite aeronavelor mici sa aterizeze in siguranta fara piloti chiar si atunci cand vremea e rea. Aceasta tehnologie de aterizare fara interventia pilotilor se afla inca in stadiul experimental, asa ca ar putea trece o vreme pana ce primeste aprobarea de la autoritatile din domeniul aviatiei.