fbpx

VIDEO: Robotii pot fi hack-uiti pentru a-i spiona si ataca pe proprietari, spun cercetatorii

Robotii pot fi hack-uiti pentru a-i spiona si ataca pe proprietari, spun cercetatorii

Va trece ceva vreme pana ce roboti vor fi cu adevarat folositori pe langa casa, dar cand vom ajunge acolo, vom avea nevoie sa fim siguri ca acestia sunt siguri. O companie de securitate cibernetica a dovedit asta cu un nou raport care a demonstrat cum se hack-uieste un numar de dispozitive populare – inclusiv Pepper, un robot umanoid construit de compania japoneza SoftBank.

Cercetatorii de la compania IOActive din Seattle, Statele Unite, arata cum astfel de dispozitive pot fi hack-uite si transformate in dispozitive de spionaj, trimitand sunet si video de la proprietarii lor la hackeri, sau cum pot fi acestia controlati de la distanta in modalitati care le-ar putea dauna oamenilor.

CITESTE SI:  Politia a incercat sa deblocheze iPhone-uri folosind amprente de morti

Poti vedea acest lucru demonstrat in clipul video de mai jos, unde un dispozitiv Alpha 2 (construit de compania chineza UBTech Robotics) ataca o rosie cu o surubelnita. In mod evident, un robot ca Alpha 2 nu-l va putea rani prea rau pe proprietar daca este capabil sa se miste la doar 30 de centimetri departare de acesta.

CITESTE SI:  De ce nu se doreste ca planurile pentru arme imprimate 3D sa fie postate online in SUA

Dar roboti casnici precum acesta vor deveni mai capabili si mai puternici cu cat tehnologia progreseaza. Mai mult, IOActive a dovedit de asemenea ca nici macar robotii industriali care sunt mai mari nu sunt imuni la hack-uri.

Pe langa hack-uirea lui Pepper, diszpozitivelor Alpha si Nao (o alta creatie a SoftBank), cercetatorii au reusit sa compromita un robot industrial creat de o companie denumita Universal Robotics.

CITESTE SI:  Ce lacuna Facebook e exploatata de politicienii din lume

Aceste dispozitive robotizate sunt proiectate pentru a munci alaturi de oameni, dar cercetatorii au reusit sa suprascrie protocoalele lor de siguranta. Pentru acest lucru, hackerii trebuie sa aiba acces la aceeasi retea ca cea a robotului (sau sa poata sa-l manipuleze fizic), iar fiind capabili sa hack-uiasca si sa controleze un astfel de dispozitiv ar putea avea efecte dezastruoase.