fbpx
Oamenii de stiinta creeaza un dispozitiv care poate transforma respiratia in cuvinte

VIDEO: Oamenii de stiinta creeaza un dispozitiv care poate transforma respiratia in cuvinte

Sa ne imaginam ca esti paralizat. Cum ai putea sa comunici cu ceilalti? Sigur, exista cateva metode disponibile in acest moment, dar nimic nu poate bate limba scrisa si vorbita, nu-i asa?

Vestea buna este ca oamenii de stiinta lucreaza la asta si au reusit recent sa dezvolte un dispozitiv care poate transforma respiratia in cuvinte.

Practic, sistemul oamenilor de stiinta care transforma respiratia in cuvinte va putea sa detecteze schimbarile din tiparul respiratiei tale. De aici, va fi capabil sa converteasca acele tipare in cuvinte folosind un sistem de recunoastere, dupa care un sintetizator de vorbire va fi folosit pentru a citi acele cuvinte cu voce tare.

CITESTE SI:  VIDEO: Roboticienii au creat un robot care sare precum o broasca

Intr-un fel care ne reaminteste de sistemul de vorbire folosit de Stephen Hawking care foloseste un computer pentru a vorbi in numele sau.

Potrivit lui Atul Gaur, consultant anestezist la Glefield Hospital, Anglia, “Acest dispozitiv ar putea transforma felul in care comunica oamenii cu slabire musculara severa sau cu alte tulburari de vorbire. Intr-o setare intensiva, tehnologia are potentialul de a fi folosita pentru a face un diagnostic timpuriu al sindromului LIS, permitandu-le pacientilor, inclusiv celor pe ventilare, sa comunice eficient prin respiratie – o actiune care aproape ca nu necesita efort”.

CITESTE SI:  Amazon vrea ca asistentul virtual Alexa sa fie un traducator sofisticat in timp real

Sistemul oamenilor de stiinta care transforma respiratia in cuvinte este de asemenea unul care poate invata, ceea ce inseamna ca, cu timpul, va fi capabil sa te inteleaga mai bine, in acest fel permitandu-ti sa comunici mai eficient.

CITESTE SI:  Progresul la care s-a ajuns cu internetul cuantic

Oamenii de stiinta se lauda de asemenea cu o rata de succes de 97,5% cand au invatat sistemul sa recunoasca cuvinte si fraze.

Inca nu s-a mentionat cand se asteapta ca acest sistem care transforma respiratia in cuvinte  va fi implementat, dar cu siguranta este ceva ce trebuie urmarit in viitor.

https://youtu.be/87FmcQ74u9I