fbpx
VIDEO: MIT dezvolta o camera care poate citi carti inchise

VIDEO: MIT dezvolta o camera care poate citi carti inchise

Cercetatorii MIT si colegii lor proiecteaza un sistem de imagine care poate citi carti inchise. Ai dat vreodata de o carte si ti-ai spus tie insuti, “Ce bine ar fi daca ar exista o modalitate de a  o citi fara sa fie nevoie sa o deschid!”

Daca asta te descrie perfect, atunci ai noroc, pentru ca MIT a dezvoltat o camera tocmai pentru acest scop.

Lasand gluma la o parte, MIT chiar a proiectat o camera care poate citi carti cu copertile inchise. Cu toate acestea, aceasta camera nu a fost proiectata pentru cititorul lenes.

CITESTE SI:  Cum a scapat cu viata un fotojurnalist datorita camerei Leica

In schimb, MIT a proiectat aceasta camera pentru a ajuta la citirea documentelor care ar putea fi prea fragile pentru a fi deschise, cum ar fi pergamente vechi sau carti de acum cateva sute de ani in care incercarea de a le deschide le-ar putea distruge.

Asadar, cum functioneaza aceasta camera? Radiatie Terahertz. Potrivit MIT, “Sistemul profita de faptul ca intre paginile unei carti se afla pungi mici de aer de aproximativ 20 de micrometri. Diferenta in indexul de refractie – gradul in care ei indoaie lumina – intre aer si hartie inseamna ca suprafata dintre cele doua va reflecta radiatie terahertz inapoi catre detector”.

CITESTE SI:  Difuzorul Apple HomePod are acces la 40 de milioane de melodii si promite o calitate a sunetului uimitoare

De acolo un algoritm MIT va fi folosit pentru a incerca sa citeasca caracterele dintre spatii, lucru care in schimb le va oferi cercetatorilor un indiciu in legatura cu ceea ce este in interiorul unei carti fara sa fie nevoie sa o deschida.

CITESTE SI:  Ce caracteristica s-ar putea sa nu aiba iPhone-urile pentru 2019

Inainte de a te entuziasma prea tare, trebuie sa stii ca exista limitari, una dintre ele fiind ca sistemul MIT cu camera nu poate citi ultimele noua pagini ale unei carti fara sa se impotmoleasca cu zgomot, dar presupunem ca este un inceput.