VIDEO: Incaltamintea cu lasere ii ajuta pe cei cu Parkinson de depaseasca “inghetarea” mersului

Incaltamintea cu lasere ii ajuta pe cei cu Parkinson de depaseasca inghetarea mersului

Perioada de “inghetare” intr-o anumita pozitie in timpul miscarii este unul dintre posibilele simptome ale bolii Parkinson. Atunci cand persoana nu poate face nici un pas, chiar daca doreste.

Pacientii cu Parkinson nu se pot deplasa pe durata inghetarii, iar asta este cu adevarat incomod pentru ei. S-ar putea chiar sa-si piarda echilibrul si sa cada. Murielle Ferraye de la Universitatea din Twente a descoperit ca incaltamintea cu lasere ii poate ajuta pe acest pacienti cu Parkinson sa nu mai aiba probleme cu inghetarea mersului.

CITESTE SI:  Cum iti afecteaza dependenta de smartphone corpul. Simptomele fiziologice

O persoana cu Parkinson poate iesi din “inghetare” de mers, incercand sa se concentreze asupra ceva apropiat de picioare, astfel incat sa poate merge mai departe. Poate fi o fisura pe trotuar sau doar o podea.

Cu toate acestea, nu este intotdeauna posibil ca ceva de genul asta sa fie disponibil. Va fi foarte util daca acesti pacienti cu Parkinson pot avea o astfel de caracteristica la cerere care sa ii ajute sa depaseasca inghetarea mersului. Pentru asta exista incaltamintea cu lasere.

Fiecare incaltaminte are un dispozitiv de proiectie cu laser care proiecteaza un laser de pana 46 de centimetri in fata. Utilizatorul cu Parkinson poate incerca apoi sa se indrepte spre aceasta linie laser proiectata de incaltaminte pentru a iesi din inghetarea mersului.

CITESTE SI:  Cum e folosita AI pentru ca tratamentul pentru cancer pe creier sa fie mai putin agresiv

Laserul se proiecteaza numai atunci cand piciorul se odihneste si nu atunci cand incaltamintea este in miscare. A fost efectuat un studiu si a aratat ca 21 de pacienti cu Parkinson au descoperit ca incidentele lor au fost reduse cu aproape jumatate dupa folosirea acestor incaltaminte cu laser.

CITESTE SI:  Aceasta placa grafica GeForce GTX 1080 Ti are incorporat un display LCD

Durata inghetarii a fost de asemenea redusa cu peste jumatate. Multi dintre pacientii care au luat parte la studiu au fost mai mult decat fericiti sa poarte incaltamintea in fiecare zi.

De asemenea, nu i-a deranjat pe pacientii cu Parkinson ca uneori linia se proiecteaza pe incaltaminte chiar si atunci cand nu se confrunta cu problema de miscare. Ferraye a spus ca viitoarele lucrari la aceasta idee vor implica activarea laserului numai atunci cand se detecteaza o inghetare a mersului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *