fbpx

VIDEO: Atacul cu comenzi vocale ultrasonice care pacaleste asistentii virtuali

Atacul cu comenzi vocale ultrasonice care pacaleste asistentii virtuali

Auzim tot timpul despre faptul ca smartphone-urile noastre sunt vulnerabile la atacuri si, avand in vedere popularitatea in crestere a asistentilor virtuali, se pare ca acum avem o noua problema care nu ne da pace.

O stire de FastCompany a dezvaluit ca cercetatorii chinezi au descoperit o noua modalitate prin care hackerii pot prelua controlul asupra smartphone-ului tau folosind asistentul tau virtual.

Denumita DolphinAttack, aceasta tehnica a fost descoperita de o echipa de la Universitatea Zhejiang, iar acest atac foloseste comenzile vocale obisnuite de voce care au fost transformate in frecvente ultrasonice pentru a comunica cu telefonul tau.

CITESTE SI:  De ce acest plasture revolutionar vindeca ranile si mai repede

Aceste frecvente ultrasonice nu pot fi auzite sau detectate de urechea umana, dar pot fi preluate de microfoane si asistenti virtuali, iar daca ai activata functia always-on, asistentul virtual va executa acele comenzi vocale ultrasonice atunci cand este posibil.

Acest atac nu este limitat doar la smartphone-uri, ci functioneaza cu orice dispozitiv care are un asistent virtual care ruleaza “always-on”. De exemplu, cercetatorii au reusit sa testeze aceasta metoda cu comenzi vocale ultrasonice pe un MacBook si pe un Audi Q3, cercetatorii reusind sa redirectioneze sistemul de navigatie al masinii catre o noua locatie.

CITESTE SI:  Carei legi din Hong Kong nu se conformeaza Facebook

Cu toate acestea, exista o potentiala solutie, iar toate companiile trebuie doar sa-si seteze asistentii virtuali pentru a ignora comenzile vocale care sunt date la frecventa ultrasonica de 20kHz prin folosirea unui filtru audio digital, desi cercetatorii indica ca, in teorie, motivul pentru care companiile nu au procedat asa pana acum ar putea fi faptul ca asistentul virtual care analizeaza vocea are nevoie de fiecare bucatica din vocea ta pentru a analiza comenzile vocale.

CITESTE SI:  Raritatea acestui fragment de meteorit descoperit pe Pamant

In orice caz, putem presupune ca datorita faptului ca aceasta metoda de atac cu comenzi vocale ultrasonice a fost prezentata public, aceste companii tehnologice vor incerca sa vina cu o solutie la aceasta problema.

Facebook