fbpx

Un robot inspirat de caracatite vrea sa-ti faca urmatoarea operatie

Un robot inspirat de caracatite vrea sa-ti faca urmatoarea operatie

Natura a inspirat multe inventii in taramul stiintei. Acest robot a fost inspirat de o caracatita si isi poate misca cu delicatete bratele, ceea ce inseamna ca s-ar descurca bine la efectuarea unei operatii. La urma urmei, intr-o operatie este nevoie de o precizie milimetrica. In timpul unei operatii pe cele mai moi tesuturi ale corpului este nevoie de foarte multa atentie pentru ca e ca si cum ai rade un balon fara sa-l spargi.

CITESTE SI:  Cercetatorii vor sa denumeasca aceasta caracatita roz "Adorabilis"

Robotii se descurca foarte bine la manuirea instrumentelor chirurgicale si la operatii. Totusi, in cazul lor, a existat intotdeauna riscul de a leza tesuturile din preajma, iar situatia devine si mai tensionata atunci cand robotul trebuie sa mute sau sa ridice un organ pentru ca instrumentele sa poata ajunge in diferite parti ale corpului.

Solutia a venit din partea unor experti italieni in robotica. Acestia au construit un robot pentru operatii inspirat de caracatite. Mai exact de tentaculele unei caracatite. Robotul caracatita pentru operatii are trei cilindri conectati, iar aceste brate se pot indoi pana la 255 de grade si se pot intinde cu pana la 62% fata de lungimea lor initiala.

CITESTE SI:  Cum vor fi imbunatatite generatoarele de energie solara pana la un nivel nemaiintalnit

In mai multe experimente, bratele robotului caracatita au fost manevrate de-a lungul unor baloane fragile care reprezentau organele interne ale unei persoane. La fel ca si versiunea acvatica, tentaculele robotice nu au un schelet rigid, se pot indoi, intinde si pot deveni flexibile sau rigide, in functie de necesitati.

CITESTE SI:  VIDEO: Cum pune rigips un robot umanoid din Japonia

Cercetatorii spera sa poata dezvolta robotul caracatita in asa fel incat sa poata fi folosit in operatiile cu risc minim efectuate in interiorul corpului sau printr-o incizie. “Corpul uman reprezinta un mediu nestructurat si foarte provocator unde capacitatile caracatitei pot oferi o serie de avantaje”, a spus Tommasa Ranzani, autorul studiului.

 

Sursa: iflscience.com