fbpx

Un nou accelerator de particule. Unde va fi construit

Un nou accelerator de particule. Unde va fi construit

CERN este un accelerator de particule din Elvetia. Acum se construieste un alt accelerator de particule, dar nu in Elvetia, ci in alta tara. S-a dezvaluit si ce suma de bani va fi investita in noul accelerator care va fi construit in intregime pana in 2031.

Au inceput lucrarile pentru construirea unui nou accelerator de particule la Laboratorul National Brookhaven al Departamentului de Energie din Upton, Long Island din Statele Unite.

CITESTE SI:  Experimentul cu masini fara sofer al Volvo a fost amanat

Acel nou accelerator va fi construit in totalitate pana in 2031. Noua instalatie va forma coloana vertebrala a proiectului Electron-Ion Collider, o initiativa de a descoperi tainele electronilor.

O serie de oficiali din New York si de la Departamentul de Energie din Statele Unite si-au exprimat incantarea pentru aceasta veste, inclusiv senatorul Chuck Schumer.

Proiectul va incerca sa dezintegreze electronii si protonii pentru a produce imagini care arata structura lor interna. Oficialii de la acel laborator descriu acest lucru drept un “scaner CT pentru atomi”, pentru a vedea mai clar elementele de baze ale acestor fenomene: Gluonii si Quarkii.

CITESTE SI:  Metroul din Londra va primi asta pentru prima data. In 2020

Mai exact, legatura dintre un nucleu atomic si electronii din jurul acestuia, legatura care e considerata una dintre cele mai puternice legaturi din natura. Finantarea proiectului acceleratorului de particule va veni in principal de la Departamentul de Energie al Statelor Unite (care ar putea oferi pana la 2,6 miliarde de dolari), in timp ce statul New York ar putea oferi inca 100 de milioane de dolari.

CITESTE SI:  Pentru ce Apple, Amazon si Google formeaza un parteneriat

Acesti bani vor fi alocati pentru un inel lung de aproximativ 3,8 kilometri care va fi construit paralel cu colliderul care se afla deja la Bookhaven. Se spera ca investitiile in acel accelerator de particule vor avea rezultate daca cercetatorii pot intelege natura modului in care gluonii leaga aceste structuri atat de eficient.