fbpx

Timpul prelungit in spatiu poate modifica ADN-ul, potrivit unui studiu

Timpul prelungit in spatiu poate modifica ADN-ul, potrivit unui studiu

Petrecerea unui an de zile in spatiu nu numai ca va schimba viziunea, dar va si modifica ADN-ul. Rezultatele preliminare ale NASA arata ca 7% din ADN-ul astronautului Scott Kelly nu a revenit la normal dupa revenirea pe Pamant de acum doi ani in urma.

Daca sunteti fani ai benzilor desenate care implica super-eroi, poate ca ati observat ca spatiul pare a fi o tema pregnanta in care, din cauza unui meteorit care se prabuseste pe Pamant sau pentru ca exista o flacara solara care ii cuprinde pe super-eroi, acestia pot primi cumva super-puteri.

CITESTE SI:  VIDEO: Ce tara este prima care a imprimat 3D tesut viu in spatiu

Dupa cum se pare, acest lucru nu este prea departe de adevar. Potrivit rezultatelor preliminare Twin Study (Studiul Gemenilor) ale NASA, acestia au descoperit ca atunci cand l-au trimis in spatiu pe astronautul Scott Kelly, el a revenit ca om schimbat.

Nu, Kelly nu a primit nicio super-putere in spatiu (sau cel putin nu una de care sa stim), ci mai degraba se pare ca ADN-ul lui Kelly a fost modificat pana in punctul in care nu mai este identic cu cel al lui Mark Kelly de pe Pamant.

CITESTE SI:  Cum ar putea inlocui ploile artificiale de meteoriti focurile de artificii

Studiul a constatat ca timpul pe care Kelly l-a petrecut in spatiu, de aproximativ un an de zile, a dus la modificarea a aproximativ 7% din ADN-ul sau legat de cel putin cinci cai biologice si functii.

Astfel de modificari ale ADN-ului au inclus hipoxia in celulele sale, posibila deterioare a mitocondriilor, modificari ale lungimii in telomerele lui Kelly, colagen si formarea osoasa, potrivit studiului.

CITESTE SI:  Acordul de achizitionare a unei parti din HTC de catre Google a fost finalizat

Se crede ca aceste modificari ale ADN-ului s-au datorat modificarilor de fluide si a gravitatiei zero in spatiu, iar acestea sunt constatari importante deoarece exista planuri de a lansa o misiune de trei ani pe Marte.

Daca oamenii de stiinta spera sa lanseze cu succes o misiune de trei ani pe Marte, intelegerea modului in care spatiul modifica ADN-ul (in mai bine sau in mai rau) este fara indoiala foarte importanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *