fbpx

Tara care va deveni a treia tara care aduce mostre de pe Luna pe Pamant

Tara care va deveni a treia tara care aduce mostre de pe Luna pe Pamant

Misiunea de colectare de mostre de pe Luna a unei anumite tari se apropie de sfarsit. Mostrele au fost colectate, iar sonda care le-a colectat s-a andocat la modulul de serviciu. Acum, singurul lucru necesar este aducerea mostrei pe planeta Pamant. Acest lucru va avea loc mai tarziu.

Misiunea Chinei de colectare cu sonda Chang’e-4 s-a finalizat sambata, dupa o andocare. Sonda Chang’e-4 va returna pe planeta Pamant probele de sol pe care le-a colectat de pe suprafata lunara.

CITESTE SI:  Versiunea Google Chrome care vine cu un mod Incognito mult mai bun

Chang’e-4 a fost lansata de China pe 23 noiembrie cu o racheta Long 5 March, cu patru nave spatiale principale. S-a ajuns pe orbita Lunii pe 28 noiembrie, iar vehiculul sau de aselenizare si ascensiune a ajuns pe Luna pe 1 decembrie. In timp ce modulul sau de serviciu a ramas pe orbita Lunii.

Vehiculul de aselenizare (landerul) din China a colectat roci si sol, iar sambata a andocat pe orbita cu modulul de serviciu. Acele mostre vor fi introduse intr-o capsula pentru a fi aduse pe Pamant.

CITESTE SI:  De ce Bill Gates paraseste consiliul Microsoft

Se crede ca acea capsula a Chinei va ateriza mai tarziu in Mongolia Interioara. “O imagine interesanta aici de la sonda Chang’e-4 – care arata vehiculul si o semiluna de Pamant”, potrivit unui tweet de Andrew Jones.

Daca misiunea de revenire va fi reusita, China va deveni a treia tara din istorie care aduce pe Pamant mostre de pe Luna, la circa 5 decenii dupa misiunile Apollo din Statele Unite.

CITESTE SI:  Niste studenti chinezi incep o simulare de 200 de zile a vietii pe o alta planeta

Ultima misiune reusita de a colecta roci de pe satelitul natural a fost misiunea Luna 24 a Uniunii Sovietice care a avut loc in 1976. De asemenea, sambata, misiunea japoneza Hayabusa2 a aterizat pe Pamant in desertul australian, dupa ce a colectat mostre din asteroidul Ryugu.

Ce parere ai despre faptul ca China a colectat mostre de pe Luna pe care le va aduce pe Pamant? Crezi ca, in urma acestui lucru, China va deveni un pol al cercetarii spatiale?