fbpx

Robotii ar putea avea capacitatea de a schimba parerile celor mici

Robotii ar putea avea capacitatea de a-i influenta pe cei mici

Uitati de presiunea sociala, generatiile viitoare de oameni probabil vor fi influentate mai mult de roboti, conform unui studiu. Cercetarea – efectuata de Universitatea din Plymouth – a constatat ca, desi adultii nu au fost influentati de roboti, cei mici au fost. Presiunea sociala este ceva cu care ne confruntam toti in vietile noastre, dar se pare ca, in viitor, cand robotii vor fi mai raspanditi in locuintele noastre si in societatea noastra, ar putea exista un risc pe care cercetatorii il numesc “influenta robotilor”, lucru care ar trebui sa-i ingrijoreze pe parinti.

CITESTE SI:  Jocul GTA 5 s-a vandut intr-un numar urias de copii

Intr-o cercetare efectuata de Universitatea din Plymouth, s-a descoperit ca copiii sunt mai susceptibili in a fi influentati de “opiniile” acestor dispozitive.

Copiii participanti la studiu de influenta au fost rugati sa dea un test denumit Asch Paradigm in care acestia trebuiau sa gaseaca doua linii care corespund ca lungime.

Cand copiii au fost lasati singuri in incapere, cercetatorii au descoperit ca acestia au obtinut in medie un punctaj de 87% in test, dar cand au fost introdusi robotii, punctajele au scazut la 75% in medie, iar dintre raspunsurile gresite ale copiilor, aproape doua treimi corespundeau opiniilor oferite de aceste dispozitive care ii influentau.

CITESTE SI:  Google Play Store primeste noi caracteristici si devine mai family-friendly

Potrivit lui Tony Belpaeme, un profesor de robotica, “Oamenii urmeaza adesea opiniile altora si stim de mult timp ca e greu sa rezistam sa preluam punctele de vedere si opiniile oamenilor din jurul nostru. Dar, avand in vedere ca robotii se vor afla in curand in locuintele si la locul nostru de munca, ne intrebam daca oamenii se vor conforma robotilor”.

CITESTE SI:  Cum ar putea fi robotul mobil pentru locuinte al Amazon

Testul este cu greu concludent, avand in vedere ca exista si factori care ar fi putut influenta raspunsurile copiilor, dar acest test pare destul de ingrijorator. Probabil vom avea nevoie de masuri de protectie impotriva acestui lucru in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *