fbpx

Raritatea acestui fragment de meteorit descoperit pe Pamant

Raritatea acestui fragment de meteorit descoperit pe Pamant

Un meteorit care a luminat cerul noptii in zona Midwest a SUA in 2018 contine compusi organici puri care pot oferi indicii despre modul in care s-a format viata pe Pamant, potrivit cercetatorilor.

Meteoritul a fost observat pe Pamant de catre soferi si alti oameni din cateva state americane, dupa ce s-a produs o explozie si o minge de foc pe 18 ianuarie 2018.

Datorita prezentei de spirit, rocile au fost colectate de cercetatori de indata, inainte ca acestea sa fie contaminate de Pamant. La aproximativ doua zile dupa ce corpul cosmic s-a deplasat pe cer, vanatorul de meteoriti Robert Ward a descoperit prima piesa langa Hamburg, Michigan.

CITESTE SI:  Broadcom abandoneaza planurile de a cumpara Qualcomm, motivul fiind unul nesurprinzator

El a reusit sa identifice locatia folosind radarul meteorologic al NASA, deoarece fragmentele aveau dimensiuni similare cu cele ale grindinii.

Acesta a mers apoi la Field Museum din Chicago, acolo unde Philipp Heck a studiat acea roca. “Acest meteorit este special deoarece a ajuns pe gheata si a fost recuperat in timp util. A fost extrem de pur. Am putut vedea ca mineralele nu au fost cu mult modificate si ulterior am constatat ca continea un inventar bogat in compusi organici care nu apartin acestei lumi”, a declarat Heck intr-un comunicat.

CITESTE SI:  Urmareste eclipsa solara din 2017 online in 360 de grade si 4K pe CNN

“Aceste tipuri de compusi organici au fost probabil livrate pe Pamantul timpuriu de catre fragmente de meteoriti si ar fi putut contribui la ingredientele vietii”.

Cercetatorii au stabilit ca este un meteorit condrit H4 rar, reprezentand doar 4% dintre cei gasiti pe Pamant. Analiza initiala a determinat ca acest fragment continea peste 2600 de compusi organici separati care erau inca intacti, in ciuda caldurii create atunci cand corpul cosmic ardea in atmosfera Pamantului.

CITESTE SI:  Ce acorduri Fortnite ar fi blocat Google

De asemenea, s-a descoperit ca acel meteorit descoperit pe Pamant s-a desprins in urma cu 12 milioane de ani de un asteroid care s-a format acum 4,5 miliarde de ani.

Facebook