fbpx

Progresul la care s-a ajuns cu internetul cuantic

Progresul la care s-a ajuns cu internetul cuantic

Internetul cuantic va deveni realitate peste ceva vreme. In aceasta saptamana, o echipa comuna de cercetatori formata din oameni de stiinta de la Caltech, Departamentul de Energie Fermilab, AT&T, Universitatea Harvard si alte institute si universitati din Statele Unite au anuntat ca au teleportat cu succes qubiti de fotoni in internetul cuantic pe aproximativ 43 de kilometri de fibra optica.

Desi alti cercetatori au lucrat la proiecte similare de internet cuantic, acest grup e primul care transmite informatii cuantice pe o asemenea distanta. In plus, acest grup de cercetatori a reusit acest lucru cu doua retele separate si cu o fidelitate de peste 90%.

CITESTE SI:  Compania care poate inlocui castile cu o noua tehnologie de sunet

Unul dintre cercetatorii din echipa a declarat pentru Motherboard ca au construit retelele folosind componente disponibile in magazine si ca tehnologia lor e compatibila cu echipamentele de comunicatii existente.

In PRX Quantum, acolo unde echipa de cercetatori si-a publicat concluziile, acestia sustin ca munca lor ofera “o baza pentru un internet cuantic de inalta fidelitate cu dispozitive practice”.

Ei au adaugat ca “aceasta este o realizare cheie pe calea construirii unei tehnologii care sa defineasca modul in care desfasuram comunicarea globala”.

CITESTE SI:  Tehnologia care a gasit victima unei rapiri din China, dupa 32 de ani

Expertii si cercetatorii considera ca un internet cuantic ar putea revolutiona o varietate de domenii de calcul, inclusiv criptografia. Procesul de teleportare a qubiturilor pe distante mari nu implica de fapt transfer de materie.

In schimb, se exploateaza un fenomen in care proprietatile unei perechi de particule sunt conectate astfel incat sa ramana conectate indiferent de distanta dintre ele.

Cu doua retele de internet cuantic de aproximativ 22 de kilometri fiecare aflate in posesie, echipele de cercetatori de la Caltech si Fermilab intentioneaza sa construiasca o retea la nivel de oras, retea care se numeste Illinois Express Quantum Network in Chicago.

CITESTE SI:  De ce Apple permite incalcarea confidentialitatii in China, prin aplicatiile App Store

Dar asta nu inseamna ca cei din Chicago isi vor putea inlocui foarte curand internetul Comcast si AT&T, iar aceasta tehnologie nu va putea fi folosita pentru a teleporta oameni prea curand.

“Cei de pe retelele sociale intreaba umoristic daca ar trebui sa se inscrie la un furnizor de internet cuantic”, a declarat unul dintre cercetatori pentru publicatia Motherboard. “Inca mai e nevoie de munca de cercetare si dezvoltare”.