fbpx

Primele imagini transmise de pe Marte de roverul Zhurong din China

Primele imagini transmise de pe Marte de roverul Zhurong din China

Primele imagini capturate pe Marte de roverul Zhurong al agentiei spatiale din China au fost publicate. Sunt doua fotografii, dar si un clip video. China se alatura astfel clubului foarte exclusivist de natiuni cu roveri pe acea planeta.

Agentia spatiala din China a publicat primele imagini capturate de Zhurong de pe Marte. In imagini pot fi vazute parti din lander si planeta in sine.

CITESTE SI:  Cum a fost piratat deja filmul "Spider-Man: Far From Home"

Misiunea Tianwen-1 a amartizat pe 15 mai, iar China a devenit astfel cea de-a doua natiune care a dus un rover pe Marte, dupa SUA. Una dintre fotografii a fost capturata de o camera din spatele roverului.

Acolo se pot vedea panourile solare ale Zhurong si solul planetei. Cealalta imagine a fost capturata de o alta camera cu obiectiv wide-angle si in aceasta se poate observa suprafata planetei, dar si orizontul.

CITESTE SI:  Uluitor. Cat de subtire ar putea fi modelul iPhone 12 de 6,7 inci

Pe langa cele doua imagini, misiunea a transmis un clip video in care landerul si roverul s-au separat de orbiter in timpul amartizarii. Un oficial al agentiei spatiale americane a felicitat agentia spatiala din China intr-o declaratie: “Felicitari pentru Administratia Nationala Spatiala din China pentru imaginile transmise de Zhurong! Deoarece comunitatea stiintifica internationala a exploratorilor robotici de pe Marte creste, Statele Unite si lumea sunt nerabdatoare ca descoperirile cu  Zhurong sa avanseze cunostintele omenirii despre Marte. Speram ca viitoarele descoperiri internationale vor contribui la transportarea primilor oameni pe Marte”.

CITESTE SI:  Noi smartphone-uri Motorola Moto G si Moto E. Preturi si specificatii

Pe 21 si 22 mai, vehiculul robotic se va deplasa pe suprafata planetei pentru a se alatura roverilor americani Curiosity si Perseverance. Zhurong va explora o regiune a planetei care se numeste Utopia Planitia, folosind 6 instrumente pentru a studia geologia si climatul regiunii.