fbpx

Oamenii de stiinta creaza bateria litiu-ion care se poate raci singura

Oamenii de stiinta creaza bateria litiu-ion care se poate raci singura

Problema cu bateriile litiu-ion este ca, atunci cand sunt avariate sau supraincalzite, acestea se umfla in dimensiuni si explodeaza.

Acesta este de obicei cazul cand citim despre telefoane si alte dispozitive care explodeaza si iau foc, iar acesta este de obicei rezultatul utilizarii incarcatoarelor neautorizate care uneori esueaza in a regulariza cantitatea de energie care merge catre acumulatorul litiu-ion.

Acestea fiind spuse, daca esti un pic paranoic in legatura cu bateriile litiu-ion care explodeaza, te poti linisti un pic, pentru ca oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford din Statele Unite au creat prima baterie litiu-ion care nu va exploda. Presupunem ca nu este 100% precis.

CITESTE SI:  Inteligenta artificiala a Google poate prezice bolile de inima prin scanarea ochilor

Aceste baterii litiu-ion vor exploda la un moment dat, dar ceea ce au facut oamenii de stiinta a fost sa creeze o baterie care este suficient de smart incat sa se raceasca singura cand se supraincalzeste, iar apoi sa se restarteze odata ce ajunge la o temperatura sigura.

CITESTE SI:  HTC neaga zvonul privind preluarea companiei de catre ASUS

Cel mai important lucru, se pare, este ca aceasta tehnica de incalzire si racire nu are impact asupra performantei acumulatorului.

Potrivit lui Zhenan Bao, un profesor de inginerie chimica de la Stanford, “Oamenii au incercat diferite strategii pentru a rezolva problema focurilor accidentale din acumulatoarele litiu-ion. Am proiectat prima baterie care poate fi oprita si renascuta prin cicluri repetate de incalzire si racire fara a compromite performanta”.

Acest racire implica nanotehnologie, precum nano-tepi. Practic, acesti tepi se ating unii de altii, iar curentul electric circula prin ei. Cu toate acestea, cand acumulatorul se incinge prea tare se extind, ceea ce inseamna ca tepii nu se vor mai atinge unii de altii.

CITESTE SI:  VIDEO: Aplicatia YouTube Go se lanseaza in peste 130 de tari

In acest fel, electricitatea se va opri pentru a preveni ca bateria litiu-ion sa se incinga mai tare. Din pacate, inca nu este clar cand va fi aplicata aceasta tehnologie in electronicele noastre de consum, dar este un bun inceput, totusi.